Lyngrove Platinum Latitude 2016, W.O. Stellenbosch, Zuid-Afrika

Lyngrove Platinum LatitudeEen blockbuster uit Stellenbosch van het wijnhuis Lyngrove. De Lyngrove Platinum Latitude is een wijn die grote indruk achterlaat.

Het wijnbedrijf Lyngrove heeft ongeveer 80 hectare aan wijngaarden in bezit. Deze zijn beplant met de bekende druivenrassen: Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz en de Zuid-Afrikaanse Pinotage. Er zijn 3 series te onderscheiden: Collection, Reserve en de topserie Platinum.

De wijnen van Lyngrove uit de regio Stellenbosch zijn geen onbekende voor mij. De blend van Shiraz en Pinotage, uit de Reserve serie, is één van mijn favoriete wijnen. Daarom dacht ik: laat ik eens een wijn uit het topsegment van Lyngrove gaan proeven. Dat is deze Platinum Latitude.
Er is ook nog een witte variant uit deze topserie, de Platinum “Old Bush Vine” Chenin Blanc. Die komt op een later tijdstip aan de beurt…

De Lyngrove Platinum Latitude is een wijn die gemaakt is uit de volgende druivenrassen: Pinotage (40 procent), Cabernet Sauvignon (40 procent) en 20 procent Shiraz. De wijn heeft een houtrijping gehad van 15 maanden op barriques. Nog een cijfermatig gegeven: 14,5 procent alcohol.

De verschillende wijnen van Lyngrove zijn te vinden in de winkels van slijterijketen MITRA. Deze Platinum Latitude kost u net geen 15 euro (€ 14,99).

Lyngrove Platinum Latitude

Lyngrove Platinum Latitude 2016

Een diepe, massieve, donkerrode kleur. Intensiteit van 4 uit 5 voor rode wijn. Geconcentreerd en vol. In de uiterste rand iets bleekrood.
Een indringende neus. Tonen van eikenhout (vanille), wat zuivel en menthol. Fruit van zwarte bessen en kersen. Kruidig en rokerig. De neus opent zich goed maar komt niet echt weelderig over. Om de neus nog beter tot zijn recht te laten komen adviseer ik om de wijn 2 uur van tevoren karafferen.
In de mond is gelijk te proeven dat we hier met een krachtpatser te maken hebben. Vol van smaak. In het smaakpalet zit bittere chocolade, zwarte peper, eucalypthus, bosbessen, specerijen en kruiden, zoute drop en zoethout. Licht vettig en gespierd. Fijne frisse zuren tegenover de kruiden en het donkere fruitgeweld. Iets stroefheid op de tong. De wijn blijft goed hangen in de warme afdronk.

Deze topper van Lyngrove maakt het helemaal waar! Een volle, krachtige en complexe wijn. Er is zuiverheid en een goede balans. Een blockbuster van grote klasse voor een relatief lage prijs en dat is de aanleiding om deze wijn te onderscheiden met een gouden medaille!


Score van de Lyngrove Platinum Latitude : 17,5 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2027.
Lyngrove Platinum Latitude
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #mitra #stellenbosch #lyngrove