Lungarotti Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2006, DOCG Torgiano, Umbrië, Italië

Lungarotti Rubesco 2006

Een rode topwijn uit het hart van Italië, Torgiano in de regio Umbrië staat op de proeftafel.

Giorgio Lungarotti wordt gezien als degene die de wijnen uit Umbrië grote bekendheid in de wereld heeft gegeven. Deze Torgiano Rosso Riserva is de eerste wijn uit Umbrië die met een DOCG predikaat werd onderscheiden, in 1990. De wijn is een assemblage van Sangiovese en Canaiolo en heeft 12 maanden houtrijping ondergaan en een aantal jaren flesrijping.

Leverancier van deze toch wel bijzondere wijn is Wine in Black.nl (zie de banner aan de rechterkant), een wijnwebwinkel die regelmatig speciale wijnen voor een gunstige prijs aanbiedt. Deze fles heeft mij € 24,95 gekost.
Eigenlijk moet je bij deze wijn de specialiteit van de streek, “tartufo nero” oftewel zwarte truffels eten, maar helaas had ik deze lekkernij niet voorhanden….Maar wel de wijn, degustazione!

Lungarotti Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2006

Een diepe en donkerrode kleur, geconcentreerd en iets bleekrood in de rand. Helder. Een stroperige viscositeit (2,7).
Kersenlikeur in de neus, zoet en rijp rood fruit. Houttonen, kaneel, leer, nootmuskaat en iets aceton. Wat nat kreupelhout. Fraai en open, zwoel en aantrekkelijk (4,1).
Krachtig en vol in de mond, peper, kruiden en kruidnagel. Wat droog en stroef, tanninerijk. Koffie en vanille. Iets stroperig en zanderig (7,5).
Breed en rijk van structuur. Een intense wijn. Vol en robuust, iets boers, een “stevige jongen” (2,7).

Totaal 17,0 punten. Drinken nu tot 2020.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!