Lungarotti Dulcis, Dolce Vita in het glas!

Van het huis Lungarotti uit de Italiaanse regio Umbrië komt deze Dulcis, aangeduid als een Vino Liquoroso.

Lungarotti is een groot en bekend wijnhuis, gevestigd in Torgiano en Montefalco, met een areaal aan wijngaarden van 250 hectare. Giorgio Lungarotti wordt door velen gezien als degene die de wijnen uit Umbrië grote bekendheid in de wereld heeft gegeven. Het huis produceert een uitgebreid gamma aan wijnen. De rode Rubesco Riserva Vigna Monticchio uit Torgiano heeft zelfs een DOCG-status, net als de Montefalco Sagrantino van dit huis.

Dulcis is gemaakt van verschillende witte druivenrassen, waarvan de Trebbiano de belangrijkste is. Het is een versterkte wijn; de vergisting is op een bepaald moment stopgezet en er is alcohol aan toegevoegd. Het alcoholpercentage is 16 procent. De wijn verblijft voor een periode van 24 maanden in houten barriques. De afsluiter van de fles bestaat uit een dopkurk.

Deze fles (750ml) heeft een lange reis ondergaan, want ik heb Dulcis tijdens mijn vakantie vorig jaar in Umbrië aangeschaft. Ik meen er destijds 10 euro voor over te hebben gehad…

Lungarotti Dulcis Vino Liquoroso

Helder en diep amberkleurig. In de rand dakpannenrood.
In de neus aroma’s van gewelde krenten, boerenjongens, sinaasappelschillen en toffee. Een snufje hars en wat schimmelig. Vrij open.
In de mond zoet, maar niet overdadig. Licht vettig op de tong. Smaakimpressies van kaneel, ontbijtkoek, karamel, donkere honing, citrusfruit, vijgen en mango. Kruidig en vol met een fijne frisheid. Rijk van smaak, maar niet log.

Fraaie (dessert)wijn met een mooie spanning erin, mede veroorzaakt door het citrusfruit. Dolce Vita in het glas!

Score voor de Dulcis van Lungarotti: 15 punten.

Deze wijn is in Nederland verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *