Lumà Grillo 2018, DOC Sicilia, lichtvoetig en ongecompliceerd wit uit Sicilië

Luma Grillo Cantina Cellaro
De Grillo druif en Sicilië horen bij elkaar. Ik proef de Lumà van Cantina Cellaro.

Producent van de Lumà Grillo is Cantina Cellaro. Dit wijnhuis is in 1972 opgericht en gevestigd in de streek Sambuca di Sicilia, in het westen van Sicilië.

De Grillo is een witte, inheemse druif uit Sicilië. De druif wordt veel gebruikt voor de productie van de bekende Marsala wijn. Door koude vergisting kan een frisse en fruitige witte wijn uit de Grillo worden gemaakt en dat is ook wat veel producenten op Sicilië tegenwoordig doen.

Deze Lumà Grillo heeft een bescheiden alcoholpercentage van 12 procent. De wijn is gebotteld in een bolle fles die aan een kruik doet denken. Die vorm heeft altijd wel wat gezelligs, vind ik.

Wijnimporteur en distributeur LFE zorgt ervoor dat deze wijn op de Nederlandse markt verkrijgbaar is.
Lumà Grillo is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Voor de prijs van € 8,50 wisselt een fles van eigenaar.

Luma Grillo Cantina Cellaro

Lumà Grillo 2018 van Cantina Cellaro

Helder en strogeel van kleur met een gemiddelde intensiteit voor witte wijn. Bleek weglopend in de rand.
De neus opent zich, na het nodige walsen, goed. Steenfruit van perzik en peer. Daarnaast stuiven de zoete snoepjes- en (bananen)schuimpjesachtige geuren het glas uit.
Op de tong redelijk soepel en jong. Er zijn aardig wat zuren in deze Grillo aanwezig. Afgaand op de neus verwacht je veel zoete aroma’s, maar dit is niet helemaal zo. Kruidig en iets muskaat. Ook citrusfruit (limoen), ananas en gele grapefruit zijn aanwezig. Levendig en iets aromatisch van smaak.

Lumá Grillo is een frisse, lichtvoetige en ongecompliceerde wijn. Verwacht geen diepgang, dit is een wijn om simpelweg (en zonder hoge verwachtingen) van te genieten. Lekker gekoeld drinken op het terras of in de tuin.

Score: 12,7 punten.

Nu drinken tot en met de zomer van 2020.
Luma Grillo Cantina Cellaro
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #grillo #sicilia