Lou Caminé 2016, AC Lirac, Frankrijk

Lou Caminé Lirac
Rode wijn uit een oeroud wijngebied: Lirac.

In het departement Gard ligt de appellatie Lirac. In dit gebied wordt al eeuwenlang wijn verbouwd. Lirac is sinds 1947 geklasseerd als AOC voor rode, witte en rosé wijnen. De wijngaarden zijn gelegen op een plateau van kalksteen met daarin rode klei met rolkeien, löss en zandgronden.

Het huis waar deze Lirac vandaan komt is Ogier. Dit huis stamt uit 1859. Vanaf 1948 legt men zich toe op de wijnbouw. Ogier heeft wijngaarden in de zuidelijke Rhône vallei, ook in de Chateauneuf-du-Pape, waar zich de kelders van het huis bevinden. De totale oppervlakte aan wijngaarden bedraagt ca. 3.200 hectare; Ogier is dus geen kleine jongen.

Lou Caminé Lirac is een assemblage van de 4 druivensoorten: Grenache, Syrah, Mourvedre (de bekende GSM-blend) en Cinsault. Het alcoholpercentage is 14,5 procent.

Lou Caminé Lirac is verkrijgbaar bij de Wijnkring. De “normale” prijs voor een fles Lou Caminé is € 12,95.
Maar, let op! Deze Lirac is momenteel in de aanbieding (t/m 4 maart 2018) en u betaalt slechts € 10,49!
En voor die prijs haalt u echt een uitstekende wijn in huis…

Lou Caminé 2016

Een heldere, diepdonkerrode kleur. Purper in de rand. Mooie dikke tranen in het glas hangend.
De neus komt jong, fris en zuiver over. Vers fruit van zwarte bramen en bessen. Ook wat garrigue en in de verte een beetje vanille. Aardse en florale geuren (rozen) maken ook deel uit van het veelzijdige bouquet.
Een krachtige en volle binnenkomst in de mond. Daarnaast zachte, ronde tannines. Kruiden: laurier, tijm en peper. Veel “dik” donker fruit van bramen en iets drop. Lou Caminé is sappig en vlezig met fijne frisse zuren die een mooie balans geven.

Een jonge en verleidelijke, kruidige en volle wijn met veel zuidelijke warmte. Perfecte wijn voor de wintermaanden. Een Lirac van hoog niveau. Een zilveren medaille is geen punt van discussie!

Score: 16,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.