Locorotondo 2022 van Monte Tessa, elegant en fris

Een witte wijn uit de Italiaanse regio Puglia, vernoemd naar een stadje dat te boek staat als één van de mooiste in Italië.

Locorotondo is de naam van een stadje wat bekend staat om zijn opvallende witte huizen. Een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag missen, als je de regio Puglia bezoekt.

Deze witte wijn komt uit de omgeving van Locorotondo. Ik heb deze fles uit de supermarkt Plus vandaan. De wijn was daar vrij recentelijk in de aanbieding. De normale flesprijs is € 6,99. Het typische is dat ik de wijn, na de aanbiedingstermijn, niet meer zie in het assortiment. Ik heb dit verschijnsel echter wel vaker meegemaakt. Soms keert een dergelijke wijn na enige tijd weer terug in de schappen.

Hoe het ook zij, dit is een blend van de inheemse rassen Verdeca, Fiano en Bianco d’Allessano. De wijn komt van het huis Monte Tessa. Van dat huis heb ik wel vaker wijnen geproefd, zie bijvoorbeeld HIER. Het alcoholpercentage van deze Locorotondo is 12 procent en de wijn is gebotteld in een zware fles. Volgens mij is dit de eerste wijn afkomstig van het noordelijk halfrond, uit het oogstjaar 2022 die ik proef…

Locorotondo 2022 van Monte Tessa

Een licht strogele kleur met een groene tint. De kleurintensiteit waardeer ik op 1,5 op een schaal van 5.
Er komen weinig aroma’s los in het glas, ook na enig walsen. Iets banaan, wat ananas, peer en nectarine. Een lichte geur van natte stenen.
In de mond licht vettig, sappig en rond. Iets citrus, perzik, peer en honing. Zoute mineralen en iets frisse zuren. In de afdronk een pepertje en een klein amandelachtig bittertje.

Deze Locorotondo is een jeugdige en vrij soepele wijn met een aardige frisheid in de smaak. Een niet echt opvallend glas wit, de neus valt wat tegen. Dit is geen wijn die mij lang zal bijblijven.

Score voor de Locorotondo 2022 van Monte Tessa: 12,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *