L’Imperatore 2017, geconcentreerd rood uit de Langhe

Een fraaie blend uit de Langhe, deze keizerlijke L’Imperatore van het huis Franscesco Scanavino.

Het huis Francesco Scanavino is te vinden in de regio Piemonte, in het plaatsje Cossano Belbo, provincie Cuneo. Wijnmaker Angelo Torrielli zwaait hier de scepter. Het huis heeft wijngaarden in Langhe, Roero en Monferrato. Voor de wijnen wordt gebruik gemaakt van diverse druivenrassen: Chardonnay en Pinot Noir voor een mousserende wijn genaamd Diamant Blanc, Arneis voor wit uit Roero, Barbera, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon en Dolcetto voor rosé en rode wijnen en tenslotte de Moscato Bianco voor een dessertwijn.

In het assortiment van Wienaldi Wines zijn 6 verschillende wijnen van Francesco Scanavino te vinden, waaronder deze L’Imperatore. Dit is een wijn gemaakt uit uit een blend van 80 procent Nebbiolo, 10 procent Cabernet Sauvignon en 10 procent Barbera. De wijngaarden zijn gelegen in de gemeente Treiso en Barbaresco. In het vinificatieproces heeft een lange vergisting op de schillen plaatsgevonden. De wijn heeft 12 maanden lang op Frans eiken tonneaus (500 liter vaten) gelegen. Deze 2017 heeft een stevig alcoholpercentage van 14,5 procent.

Wienaldi Wines is een wijn(web)shop die gespecialiseerd is in mooie, aparte wijnen uit diverse regio’s van wijnland Italië. Als je eens wat anders zoekt dan de bekende namen en druivenrassen, dan ben je bij Wienaldi Wines aan het goede adres!

L’Imperatore 2017 Langhe Rosso

Vrij donker robijnrood met een kleurintensiteit van 4 op een schaal van 5. In de rand loopt de kleur iets bleekrood weg.
Een neus die zich goed opent. Fruitimpressies van zwarte kersen en bosbessen. De houtopvoeding komt terug in de geur van vanille. Ook wat geuren van mint, rode rozen en natte zwarte aarde.
In de mond rijk aan tannine, wat stroefheid geeft op de tong. De zuren zijn echter relatief mild te noemen. Fris rood fruit, iets cacao en zoethout. Kruiden, zwarte peper, teer en wat confiture. Wat drogend op het gehemelte. Krachtig, vol, dik, rijp en licht alcoholisch van smaak. Zuiver en goed in balans.

L’Imperatore is een stevige rode wijn, met een breed, rijk en complex smaakpalet. Tannine en rijp donker fruit voeren de boventoon. Een wijn om op te “kauwen” en ja, ook gastronomisch breed inzetbaar.

Deze robuuste wijn heeft een dito score: 16,8 punten.

L’Imperatore is ook een wijn met bewaarpotentieel: ik schat in dat 8-10 jaar flesrijping de wijn geen kwaad doet.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #langhe #nebbiolo #italiaansewijn