Librandi Segno Rosato 2020, constante kwaliteit

Een kersverse jaargang van deze Italiaanse rosé op de proeftafel. La Dolce Vita kan beginnen!

Deze Segno Rosato komt van het huis Librandi. Dit huis behoort tot één van de meest bekende (en betere) wijnproducenten in Calabrië (de teen van de Italiaanse laars). Het wijnhuis Librandi bestaat uit een familie van wijnboeren, die al vier generaties actief zijn in de wijnbouw.
De familie heeft circa 232 hectare wijngaard tot zijn beschikking, verdeeld over 6 landgoederen. De wijngaarden zijn verdeeld in vele kleine percelen (gefragmenteerd), zoals gebruikelijk is in deze regio.

Gaglioppo is de inheemse druif waar deze rosé uit de DOC Cirò volledig van gemaakt is. Deze druif is in Calabrië eigenlijk dé rode wijndruif. De druif staat bekend als één van de oudste Italiaanse druivenrassen. Gaglioppo geeft wijnen met relatief weinig kleurintensiteit en veel tannine. Uit DNA-onderzoek van 2008 is overigens een nauwe verwantschap met o.a. de bekende Sangiovese vast komen te staan.

Op de proeftafel staat de rosé uit het jonge oogstjaar 2020. Ik heb eerder deze Rosato van het oogstjaar 2019 geproefd en die viel zeker niet tegen. Dus bij deze een update met een nieuwe jaargang. Vinificatie van deze Rosato geschiedt in stalen tanks, volgens de methode saignée. Daarna een rijping van enkele maanden in de stalen tanks. De wijn heeft 13,5 procent alcohol.

Librandi Segno Rosato 2020

Een vrij diepe amberkleurige rosé. Iets bruisend bij het inschenken. De kleurintensiteit is bovengemiddeld voor een rosé.
De neus opent zich prima en is zelfs vrij indringend. Zoete geuren van perendrups en rijpe frambozen. Een minerale frisheid.
Op de tong wat tintelend, licht romig en pittig-kruidig. Witte peper in combinatie met het fruit van rode grapefruit en aardbeien. Levendige zuren. Uitgesproken van smaak. Toch zit er ook wat lieflijkheid in, het is geen overdaad aan kruidigheid. Sappig en zuiver.

Een stevige, vrij kruidige rosé met veel aroma’s en de kracht van de Zuid-Italiaanse zon. Een kwaliteitswijn die heerlijk doordrinkt. Ik proefde er een groen olijfje bij en dat ging prima samen.

Een uitstekende score voor de Librandi Segno Rosato 2020: 15 punten.

Wienaldi Wines is de verkoper van deze wijn uit Calabrië én andere authentieke Italiaanse wijnen uit verschillende regio’s.
Een fles Librandi Segno Rosato wisselt voor de prijs van € 9,95 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *