Librandi Segno Cirò Rosso Classico 2019, soepel en rond rood

Een fijne rode Italiaanse wijn die door het soepele karakter ook goed gedronken kan worden bij zomerse temperaturen.

Librandi behoort tot één van de meest bekende (en betere) wijnproducenten in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Het wijnhuis wordt gerund door een familie van wijnboeren, die al vier generaties actief zijn in de wijnbouw. De familie heeft circa 232 hectare wijngaard tot zijn beschikking, verdeeld over 6 landgoederen. 

Cirò is regionaal gezien de belangrijkste en bekende DOC. De Rosso en Rosato worden gemaakt van de autochtone Gaglioppo druif. Voor de productie van witte wijnen uit het productiegebied Cirò is de Greco Bianco dé druif.
Gaglioppo is in Calabrië eigenlijk dé rode wijndruif.
Uit DNA-onderzoek van 2008 is overigens een nauwe verwantschap met de bekende druif Sangiovese vast komen te staan.

Deze Segno van Librandi, het paradepaardje onder de basiswijnen van dit huis, is voor 100 procent gemaakt van de Gaglioppo druif. Geen houtopvoeding. De wijn is in roestvrij stalen tanks tot stand gekomen. Vervolgens een flesrijping van enkele maanden, voordat de wijn op de markt wordt losgelaten. Het alcoholpercentage is 13,5 procent. Even een kurkentrekker pakken en de wijn kan worden geproefd…

Librandi Segno Cirò Rosso Classico 2019

Helder, robijnrood in het glas met een intensiteit van 3 uit 5. In de rand bleekrood.
In de neus tref ik fruitaroma’s aan zwarte kersen en bessen. Een snufje melkzuur, wat eucalypthus en een beetje rokerig. Zondoorstoofd fruit.
Licht drogend op de tong. Zoute drop, salmiak, zwarte peper en pure chocolade. Vrij zachte tannine en dito zuren. De kruidigheid geeft body aan de vriendelijke smaak.

Soepel en rond rood met een warme, kruidige touch van de Zuid-Italiaanse zon. Een wijn die prettig wegdrinkt en niet gaat tegenstaan.

Score voor de Librandi Segno Cirò Classico 2019: 15,1 punten.

Wienaldi Wines is de verkoper van deze wijn uit Calabrië én andere kwaliteitswijnen uit verschillende Italiaanse regio’s. Een fles van deze Segno Cirò Rosso Classico kost u € 11,25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *