“Les Pierres Plates” Denis Jamain Pinot Noir 2011, AC Reuilly, Frankrijk

Denis Jamain Reuilly les Pierres Plates 2011

Reuilly……dát zie je niet vaak!

Reuilly, waar ligt dat eigenlijk?

Reuilly is een onderdeel van de Loire. Voor 1790, toen de Provincies van Frankrijk werden opgedeeld in departementen, noemde men deze regio “Le Berry”. Als wijnproducerende regio had Le Berry een veel grotere naam dan vandaag de dag. Al in de 7e eeuw na Chr. cultiveerde de monniken van de abdij van Saint Denis wijngaarden op het plateau van Reuilly.

ReuillyDe hele regio omvatte toen vele duizenden hectare wijngaarden waarin Reuilly een belangrijke rol in de Centre-Loire speelde. Van die roem is helaas weinig meer over want de wijnen van Reuilly staan, vaak onterecht, in de schaduw van de veel bekendere appellatie Sancerre of Pouilly-Fume die op slechts 60 km afstand hier vandaan liggen.

Het wijngebied Reuilly ligt voor het grootste gedeelte aan linkeroever van de rivier de Arnon, die verderop in de Cher uitkomt welke op haar beurt bij Tours opgaat in de Loire. De wijngaarden vallen onder 7 gemeenten en strekken zich uit over slechts 200 hectare waarvan de meesten te vinden zijn ten westen en achter het plaatsje Reuilly (2.000 inw.) zelf.

Dat was voor de Phylloxera epidemie (rond 1860) wel anders, toen Reuilly met ruim 600 ha een belangrijke productie regio in de Centre-Loire was. Na deze verwoestende epidemie was er in de regio weinig animo meer om wijngaarden te herplanten. In 1937 kreeg Reuilly met toen 50 ha wijngaarden weliswaar zijn A.O.C. status voor witte wijnen (rood en rosé in 1961) maar het zou tot eind jaren 80 van de vorige eeuw duren tot er een nieuwe generatie actieve wijnbouwers op zou staan. (dank aan lagironde.nl)

Een wijn dus die je niet vaak ziet. DeWijnplaats.nl verkoopt deze wijn en wel voor een prijs van € 12,90 (HIER te bestellen).

“Les Pierre plattes” (4 ha.), vlak achter het dorp Reuilly op een kalk/mergel(Kiméridgienne) plateau waar de mineraliteit het hoogst is. Hier vindt men de in 1988 geplante Pinot Noir (2.5 ha.) en Sauvignon Blanc (1.5 ha.) die voor de gelijknamige wijnen gebruikt worden.

Eens kijken wat deze bekende druif uit een onbekend gebied laat zien….

“Les Pierres Plates” Denis Jamain Pinot Noir 2011

Een rode tot lichtrode kleur over de tong en in
de rand. Wel mooi egaal. Je ziet dat het van een
‘lichtere’ druif is. De diepte is goed en fonkelend. (2,6)
In de vrij achtergestelde neus wat licht rood (fram-
boos) fruit, wat mineralen. Later sigarenrook.
Eerst weinig neus. Later trok dit wat meer open. (3,4)
Op de tong vrij droog, wat mineralig, licht rood
fruit en wat vlak. Later wat droppig/stal en krijgt
de tong wat meer smaak. Sigaar. Goed op de mid-palate en
een brede afdronk. (5,5)
Ja wat moet ik hier van zeggen….. Een bekende druif
uit een onbekend (voor de meeste mensen) gebied. Eerst
liet de wijn een gemis aan fruit zien, dat later hersteld werd.
Sigaarfruit over de gehele linie en wel met genoeg body en structuur.
Apart, maar het heeft wel wat (geef het wel genoeg lucht!). (2,1)

Opdronk : Nu – 2016
Totaal : 13,6 punten {84-PP} **

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!