Les Petits Monts 1e Cru 2005; met een beroemde buurman…

Les Petits Monts 1e Cru 2005 van Domaine Robert Sirugue komt uit de Vosne Romanée (Bourgogne) en dan weet je het wel: dure wijnen!

Weet u wat zo leuk is aan deze wijn? De wijngaard grenst aan de Grand Cru wijngaard Le Richebourg en op de kruising van de Grand Cru La Romanée. Onder La Romanée ligt de beroemde Grand Cru wijngaard La Romanée Conti

Je kan dus zeggen dat de Premier Cru Les Petits Monts in goed gezelschap verkeert! 

Omdat de ligging van de wijngaarden iets omhoog loopt kan je vanuit deze wijngaard La Romanée Conti gewoon zien liggen!

Hier heb ik een leuke video van mijn hand van deze beroemde wijngaard.

Maar ligt de kwaliteit van deze 1e Cru wel op het niveau van zijn beroemde buren?

Ik neem u mee terug in de tijd. Naar de tijd dat ik deze wijn op de kop tikte bij de Wijnbeurs voor de prijs van € 39,50 per fles. Tegenwoordig mag je blij zijn als je Les Petits Monts kan kopen onder de 100 euro! 

De Wijnbeurs gaf deze Bourgognewijn toen 19/20 punten en sinds die tijd heb ik deze wijn diverse keren mogen proeven. Lees HIER en HIER voor de proefrecensies van destijds.

Laat de wijn spreken!

Les Petits Monts 1e Cru 2005  

De kleur van deze 1e Cru 2005 is geen typische Bourgognekleur. Nee, dit is een wijn die flink in z’n kleur zit. Donkerrood over de tong met een lichte ontwikkeling in de rand. De diepte is goed tot donker. (2,8)
In de neus geeft Les Petits Monts 1e Cru 2005 zich niet direct gewonnen. Sigaren met donkerrood verfijnd fruit. Rode kersen. Mooi rond met genuanceerd hout. Neus komt goed los. (4,3)
Deze premier Cru uit de Bourgogne is best wat droog met als basis rood kersenfruit. Redelijk goed in z’n zuren. Verfijnd rood fruit met wat sigarenas. Maar ook een kruidenmelange en een mooie eikenhouten omlijsting. Een lichte zuurgraad. Op de mid-palate is het prima en in de diepte en breedte is het ook prima. Een mooie volle en ronde verfijnde wijn die best wat kracht in zich heeft en je niet direct doet denken aan een Bourgognewijn. De afdronk is licht droog en breed. (7,0)

Les Petits Monts 1e Cru 2005 ligt een steenworp af van zijn buurman; wijngaard Romanee-Conti (!) en daar mag je wel wat van verwachten! Ik heb deze wijn wel vaker geproefd en elke keer denk ik dat het nog niet tot volle bloei is gekomen. En ook nu weer denk ik dat! Ik weet niet goed wat ik kan verwachten van deze wijn. Komt de volle bloei nog, of zit ik te wachten op iets dat niet gaat komen..? De 19/20 van de Wijnbeurs is echt een stap te ver, maar dat het een mooie Bourgognewijn is, is duidelijk, maar of het de buurman van de duurste wijn van de wereld is…?! (2,4)

Les Petits Monts 1e Cru 2005 verdient van mij een totaal van 16,5 punten.

Drinken kan u het nu en houdbaar tot 2030?

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl neem dan contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *