LePlan Vermeersch GT-X 2010; alleen maar RESPECT!

LePlan Vermeersch GT-X 2010; ja u leest het goed…2010….

Maar we zitten toch nu al in de jaren twintig? Is zo’n ‘oude’ wijn dan nog wel goed, want meer dan een Cotes du Rhone Villages is het niet…!?

LePlan Vermeersch GT-X 2010 heb ik jaren geleden al eens geproefd en helaas kan ik het niet meer terugvinden op onze website. Wel de proefrecensie van de GT-X 2011 en daarin verwijs ik naar de GT-X 2010 die toen een gouden medaille behaalde en 18,5 punten scoorde. De prijs lag toen rond de € 23,50.

Maar dat was toen en nu zijn we zeker wel 10 jaar verder… Hoe heeft deze wijn zich ontwikkeld en heeft het iets moeten inboeten? Ik ga het u allemaal vertellen….

Met 15% aan alcohol op de teller en natuurlijk niet meer te verkrijgen, maar de LePlan Vermeersch GT-X 2021 is nu verkrijgbaar bij LePlan-Vermeersch en ook die heb ik al geproefd. Komt later op de site, maar ik kan u vertellen dat ook die wijn niet te versmaden is… 😉

Laat de wijn spreken!

LePlan Vermeersch GT-X 2010

De kleur van deze 14 jaar oude wijn laat geen enkele ontwikkeling zien. Diepdonker, donkerrood over de gehele tong. Egaal. In het uiterste van de rand vol rood. De diepte is zeer diep donker. Intense jonge kleur die op geen enkele manier jou laat vermoeden dat dit een 14 jaar oude wijn is. (3,0) 
In de neus laat deze LePlan Vermeersch GT-X 2010 een mooie indruk achter, Mooi rond gekonfijt fruit van bramen en zwarte kersen die zeer rijp overkomen. Geconcentreerd en intens. Mooi breed en verleidelijk. Vanille op de achtergrond. Wat cacao. De neus komt redelijk goed los. (4,5) 
Op de tong laat LePlan Vermeersch GT-X 2010 een goede eerste indruk achter. Vol, intens en geconcentreerd, maar ook wat ruw. Bramen en zwarte bessen voeren de boventoon, maar ook de tertiaire tonen komen naar boven. Zwoel en smakelijk. Mooi rond (de ruwheid neemt al af en de wijn wordt steeds ronder) en specerijen zoals wat peper en eucalyptus komen naar voren alsmede, op de achtergrond, een mooie houtopvoeding (nieuw hout). Ook donker chocolade, ceder en salmiak. Op de mid-palate is het breed en ook in de diepte en breedte laat deze Vermeerschwijn een concentratie zien die je waardeert. De afdronk is breed, vol en complex. (8,2)

LePlan Vermeersch GT-X 2010 is al wel een 14 jaar oude wijn, maar het blijkt dus dat je dit soort wijnen gewoon makkelijk kan bewaren. De kwaliteit blijft op peil en eigenlijk verrijkt de wijn. De kleur doet je niet vermoeden dat je een 14 jaar oude wijn aan het proeven bent, maar ook in de neus en op de tong boet de wijn niet in. Ik heb aardig wat jaargangen van deze wijn mogen proeven en deze 2010 wijn doet mij direct herinneren aan elke GT-X. De intensiteit, de complexiteit en de kwaliteit zijn gewoon op erg hoog niveau. En dit allemaal voor een ‘gewone’ Cotes du Rhone…. RESPECT! (2,8)

Drinken kan u het nu en zeker wel nog jaren te bewaren.

lePlan Vermeersch GT-X 2010

Een gedachte over “LePlan Vermeersch GT-X 2010; alleen maar RESPECT!”

  1. Hèh, Hèh, Eindelijk eens een artikel die bevestigd wat ik al jaren zeg in de Rhône en met mijn educatie van Wine Safari en ook mijn presentaties voor het Wijninstituut en voor Inter Rhône op hotelscholen. Helaas kunnen we weinig mensen er mee overtuigen opdat men de wijn veel te veel snel opdrinkt. Ik heb rode maar vooral witte wijnen, en dat is minder bekend , die 15 jaar of ouder zijn en het nog fantastisch doen. Hoeft niet altijd de grote namen te zijn zoals CD Pape, Hermitage Côte Rôtie, maar ook CDR Villages uit Séguret , Sablet, Laudun, AOP Lirac, wijnen die hier lokaal onder de 15 euro zijn en het jaren kunnen volhouden. Dank voor dit artikel Mike Rijken Wine Safari ook te vinden op Tripadvisor. Jullie zijn zo gek nog niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *