LePlan-Vermeersch GT-V 2019; een ZILVEREN eetwijn

LePlan-Vermeersch GT-V 2019 is één van de TOPwijnen van LePlan-Vermeersch waarbij de “GT”  staat voor Grand Terroir en de “V” voor Viognier. 

Deze Viognierwijn van Ann en Dirk Vermeersch heeft een mooie bronzen medaille naar binnen gesleept bij Decanter. Een gerespecteerd Engels wijnblad waar de wijnkennis op hoog niveau staat.

Een 100% Viognierwijn waarbij de grenzen van mogelijkheden opgezocht worden en dan bedoel ik de mogelijkheden die de familie Vermeersch heeft in het Rhonegebied. Wel 14,5% aan alcohol heeft deze witte wijn en dat is uitzonderlijk hoog!


Lees verder na de advertentie exaro

Echter, zet men in op een lager alcoholpercentage dan hou je meer restsuikers over (nu 0,5 g/l) en gaat de wijn steeds zoeter worden. Alle GT wijnen krijgen houtopvoeding zo ook deze LePlan-Vermeersch GT-V 2019. 

Dirk adviseert u de wijn ruim van tevoren te openen en stevig te koelen (5 graden Celsius). 

Te koop bij LePlan-Vermeersch voor de prijs van € 14,50 of bij één van hun Nederlandse of Belgische verkooppunten.

Verder een AOP Cotes du Rhone.

Laat de wijn spreken!

LePlan-Vermeersch GT-V 2019

zilveren medaille van wijngekken.nl

De kleur van LePlan-Vermeersch GT-V 2019 is loepzuiver en kraakhelder. Licht geelgoud tot geelgoud over de tong van de kleur met een mooie geelgouden fonkeling in de rand. Mooi volle kleur. (2,9)
In de neus laat deze Viognierwijn zien dat het een echte viognierwijn is. Abrikoosfruit met een lichte eikenhouten omlijsting. Met wat citrus en nectarine. Goed vol en breed. Zeer rijp. Mooi rond. Neus komt goed los. (4,2)
Op de tong is deze witte Rhonewijn best filmend. Structuur dus. Intens abrikozenfruit met een tikje citrus. Omgeven met eikenhout en de alcohol lift deze wijn ook naar een hoger vlak. Aanwezig..ja, storend…nee. Ook wat sinaasappelschillen en licht spicy (witte peper). Goed op de mid-palate, breedte en diepte. Door de malolactische gisting en de eikenhouten rijping zijn de zuren zacht en op de achtergrond. De afdronk is intens en zwaar en qua lengte prima en heeft een licht bittertje. Mooi! (7,2) 

LePlan-Vermeersch GT-V 2019 is een echte eetwijn, want deze wijn heeft structuur, volheid en diepte. Daar kan best een gerechtje tegenover gesteld worden. De moeilijkheid die alle Franse wijnboeren een beetje ondervinden is de rijpheid van de druiven. Door de opwarming wordt het suikergehalte zo hoog dat het alcoholpercentage steeds hoger wordt, wil je nog een droge wijn maken. Een spanningsvlak en dat zie je terug in deze witte wijn. Hoog alcohol (14,5%) en zelfs wat restsuikers (0,5 g/l). Daarom adviseert de wijnmaker ook deze wijn flink een tijd van tevoren te openen en te serveren op 5 graden Celsius. Persoonlijk vind ik dat te koud voor een dergelijke eetwijn, maar dan begint het alcohol iets op te spelen. Al met al is dit een mooie volle eetwijn die de randen van de mogelijkheden heeft gevonden. Spannende tijden hoor voor de Franse wijnbouwers! Over niet te lange tijd zullen ze keuzes moeten maken en daarom wens ik hen heel veel wijsheid in hun keuzes… (2,4)

LePlan-Vermeersch GT-V 2019 verdient van mij een totaal van 16,7 punten.

Prijs/kwaliteit : Zilver

Drinken kan u het nu en prima een paar jaar houdbaar (maar waarom wachten?)

WijnGekken… een neus voor goede wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *