LePlan-Vermeersch GT-S 2017, een gespierde en slanke Syrah

De wijnen van LePlan-Vermeersch vallen eigenlijk nooit tegen. Deze Syrah uit de GT-serie is geen uitzondering.

De GT (Grand Terroir) wijnen van LePlan-Vermeersch behoren tot het topsegment van deze producent. De meeste GT- wijnen worden voornamelijk geproduceerd uit één druivenras (Syrah, Grenache, Viognier, Carignan), maar er zijn ook enkele blends in de GT-serie verkrijgbaar.
De totale oppervlakte van de “GT” wijngaarden bedraagt 24 hectare (22 ha rood en 2 ha wit). De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 40 jaar oud en de gemiddelde opbrengst is 25 hectoliter per hectare. De wijnstokken bevinden zich in de streek van Côtes du Rhône Villages AOP.

De GT-S heeft een verkoopprijs van € 18,95 op de website van de voormalig autoracer. Daar kun je ook verkoopadressen vinden.
Deze GT-Syrah uit 2017 heeft een alcoholpercentage van 14,5 procent.
Ik heb de wijn ongeveer 2,5 uur voor degustatie in een karaf overgeheveld om wat meer lucht toe te laten.

LePlan-Vermeersch GT-S 2017

Een massieve, donkerrode kleur, vol tot in de rand. Bijna inktzwart. De intensiteit van de kleur zit tegen het maximale aan voor rode wijn.
De neus ontvouwt zich goed in het glas. Donker en rijp fruit van zwarte bessen en kersen. Natte aarde, menthol en rode rozen. Een lichte vanille geur. Prikkelend, zuiver en fris.
Vol, kruidig en peperig in de eerste aanzet met een lichte stroefheid op de tong. Het fruit van donkere pruimen en bessen. Zoethout, honingdrop, cassis, teer en pruimtabak. Bittere chocolade en confiture. Iets gestoofd. Deze GT-S is rond, best toegankelijk, robuust, maar niet log van smaak. Een talmende, warme afdronk laat je nagenieten.

Een verleidelijke en jeugdige wijn. Pure Syrah. Een wijn als een afgetrainde sportman: zeker niet al te zwaar, maar slank en gespierd. LePlan-Vermeersch laat weer eens zien waar ze goed in zijn: wijnen met veel kracht en intensiteit! Een aanrader!

Score voor deze GT-S uit 2017 is 16,9 punten.

De wijn is nu goed drinkbaar. Bewaren kan zeker, ik schat voor maximaal een jaar of acht vanaf heden.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #leplanvermeersch #syrah #rhone