LePlan-Vermeersch GT-S 2012, robuust en gerijpt

Een inmiddels 10 jaar oude GT-wijn van LePlan-Vermeersch staat op de proeftafel te wachten. Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling. U ook? Lees dan verder.

De wijnen van LePlan-Vermeersch passeren regelmatig onze proeftafels. En dat is zeker geen straf, want het zijn stuk voor stuk interessante kwaliteitswijnen. Zowel in de goedkopere RS-serie als in de GT-serie doen de wijnen van Vermeersch het goed tot uitstekend. Meestal drinken we deze wijnen vrij jong, maar nu staat er een wat ouder exemplaar klaar.

Deze GT-S (Syrah) van de jaargang 2012 draagt de beschermde oorsprongsbenaming Appellation d’Origine Protégée (AOP) Cotes du Rhône Villages. Het alcoholpercentage is maar liefs 15 procent. Ik heb de fles 3 uur voor de degustatie geopend en 1 uur van tevoren in een karaf overgeheveld. De GT-wijnen van LePlan-Vermeersch zijn gebaat bij lucht…

LePlan-Vermeersch GT-S 2012

Donker en massief granaatrood van kleur. Vol tot in de rand, daar iets bloedrood. Geen echte ontwikkeling zichtbaar.
De neus opent met geuren van lucifer en iets nagellak, wat later voor een deel wegtrekt. Aroma’s van aardbeienconfituur, vanille en kersen. Aardse geuren van natte bosgrond. Wat zuivel. Geparfumeerd, maar toch ook iets “compact”.
Een rijk smaakpalet op de tong, met een romig randje. Tabak, zwarte peper, ontbijtkoek en oosterse kruiden (kardemom). Fruit van rijpe, zwarte kersen. Jammig. Tanninerijk, zondoorstoofd fruit en wat alcoholische warmte. Mollig, vol en kruidig van smaak.

Robuuste Syrah van Vermeersch, waarin het hoge gehalte aan alcohol een aanzienlijke rol speelt. Dat geeft een spanningsveld met het rode fruit, maar vooralsnog slaat de balans de goede kant op. De smaak komt licht gerijpt over, maar heeft voldoende kracht om nog jaren op de fles te rijpen. Het is alleen de vraag in hoeverre het hoge alcoholaandeel zich in de toekomst gaat manifesteren ten opzichte van het fruit.

Score voor de GT-S 2012 van LePlan-Vermeersch: 16,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *