LePlan-Vermeersch GT-N 2015, Vin de France, Frankrijk

LePlan-Vermeersch GT-N
Een nieuwe creatie van LePlan-Vermeersch: een “noble” wijn gemaakt uit laat geoogste druiven.

Regelmatig proeven wij de wijnen van de Belgische wijnmaker Dirk Vermeersch en we kunnen niet anders zeggen dan dat wij zeer enthousiast zijn over de kwaliteit van de wijnen. Wijnen uit het zuidelijke deel van de Rhône vallei met veel kracht en intensiteit.

LePlan-Vermeersch GT-N

Nieuw in het prachtige en uitgebreide assortiment wijnen van LePlan-Vermeersch is deze GT-N.
GT-N staat voor Grand Terroir Noble. Dit is een cépage wijn gemaakt uit de Grenache druif. De laat geoogste, ingedroogde druiven voor deze wijn zijn handgeplukt. Het (lage) rendement is 15 hl/ha. Er heeft een houtrijping plaatsgevonden van 12 maanden in eiken vaten. Er is geen suiker of alcohol toegevoegd, het bereikte alcoholpercentage is 16 procent.

Uiteraard hangt er een prijskaartje aan deze bijzondere wijn. Voor het bedrag van 30 euro wisselt een fles GT-N van eigenaar. Verkrijgbaar in de webshop van LePlan-Vermeersch.
In Nederland zijn de wijnen van LePlan-Vermeersch onder andere verkrijgbaar bij Wijnkoperij Hans Moolenaar in Bloemendaal.

We ontkurken de “bourgogne” type fles en schenken het glas in…

LePlan-Vermeersch GT-N 2015

Een heldere en diepe amberkleur. Dikke olieachtige tranen in het glas.
In de neus ruik ik wat oxidatie, een maderiserende geur. Zeker niet onplezierig, overigens. Verder krenten, caramel, sinaasappelschillen, kruiden en wat aardse tonen. Doet in de verte iets denken aan zoete sherry. Een volle en fraaie neus.
Dik stroperig en vettig op de tong. Gekonfijt fruit, honing, toffee, chocolade, kokos en een pepertje. Fruit van mango en zoete peer. Iets muskaat. Vol en rijk van smaak. Zachte zuren die voor de nodige frisheid in de smaak zorgen. Indrukwekkend.

LePlan-Vermeersch GT-N 2015 is een zoete (dessert)wijn van grote intensiteit. Weelderig, voluptueus en complex. De bekende LePlan-Vermeersch stijl en kwaliteit komt hier uitstekend tot zijn recht, een geslaagd experiment. Een bronzen medaille waardig!

Score: 17,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu tot 2028.