LePlan-Vermeersch GT-C 2015, Vin de France, Frankrijk

LePlan-Vermeersch GT-C 2015, Vin de France, FrankrijkHet is een voorrecht om de wijnen te proeven van LePlan-Vermeersch!

Al enige jaren proeven wij de wijnen van Ann en Dirk (dochter en vader) Vermeersch en dat is een voorrecht. De wijnen die deze, van oorsprong Belgische, wijntovenaars weten te produceren zijn van zodanige constante kwaliteit dat u deze wijnen ook eens zou moeten aanschaffen. Ja, ik zeg MOETEN, want anders weet u niet wat u mist…!

En gelooft u mij niet, dan moet u maar eens de indrukwekkende lijst met medailles en eervolle vermeldingen zien (HIER) op hun website. Robert Parker, James Suckling, de professionele wijnproevers van Decanter…ze lopen allemaal weg met de wijnen van Vermeersch!

Goedkoop zijn ze niet, maar zet je dat af tegen de nog veel duurdere alternatieven, dan heb je hier feitelijk koopjes in handen!

Deze keer staat de LePlan-Vermeersch GT-C 2015 (prijs € 15,75 KLIK HIER) op de proeftafel en daarbij staat de GT voor Grand Terroir en de “C” voor het druivenras Carignan. Van de GT-C heb ik in het verleden wel meer jaargangen geproefd (HIER en HIER) en stuk voor stuk medaillewinnaars!

Met 15% in het grote wijnglas, 4 uur van tevoren gedecanteerd en lichtjes gekoeld tot 15 graden laten we wederom de wijn spreken….

LePlan-Vermeersch GT-C 2015

De kleur van deze LePlan-Vermeersch GT-C 2015 is zeer diepdonkerrood/purper over de gehele tong tot ver in de rand. De diepte is diepdonker. Zeer mooie kleur. (2,9)
In de neus is LePlan-Vermeersch GT-C 2015 zeer fruitig en intens. Mooi rond donkerrood fruit (kersen en bramen) met donkerchocolade, kruiden (tijm). Wordt gedragen op het alcohol, maar is niet storend. Neus komt redelijk goed los. (4,2)
Op de tong is LePlan-Vermeersch GT-C 2015 zoals altijd een fruitbom. Een complexe fruitbom wel te verstaan, want we hebben hier niet alleen te maken met intens en diep donkerroodfruit (volle rijpe bramen en kersen), maar ook mooi rond, licht tannine (lichtjes droog en plakkerig), donker chocolade en mokka en mooi kruidig (tijm). Ook hier zorgt het alcohol samen met het intense fruit en de zachte zuren er voor dat het een wijn is met diepgang, volheid, diepte en dus ook prima op de mid-palate. Dat de afdronk breed genoeg is en ook verleidelijk lekker spreekt voor zich. (7,6)
LePlan-Vermeersch staat gewoon voor fruitbommen op een zeer goed niveau. De blends (GT-X en GT-1) waren al van uitzonderlijke kwaliteit, maar ook de cépagewijnen laten weer zien waar ze toe in staat zijn. Wat is het toch een voorrecht om de wijnen van Ann en Dirk te mogen proeven. (2,5)

Zoals al enige jaren scoren de wijnen van LePlan-Vermeersch op elk gouden medaille voor wijnniveau en bij elke professionele wijnproever of instanties (Decanter; Robert Parker, etc) enorm en dat is niet zo vreemd. Ook bij ons is het elke keer weer raak. Afhankelijk van het jaar is het af en aan met medailles en ook dit jaar is het bal: een GOUDEN medaille voor deze GT-C 2015 gelet op de prijs/kwaliteit. Met 17,2 punten, 90+PP en **** is de wijn nu te drinken (wel de adviezen opvolgen!) en houdbaar tot 2024. Doen dus!