LePlan-Vermeersch GT-C 2012, vol, rond en rijk

Wijnen van LePlan-Vermeersch passeren regelmatig de proeftafel. Ik proef nu een wat ouder exemplaar: de GT-C uit 2012.

Het is altijd interessant om te kunnen volgen hoe een wijn zich in de loop der jaren ontwikkeld. Niet iedere wijn kun je jaren bewaren. Sterker nog, bij een groot deel van de wijnen heeft bewaren geen enkele toegevoegde waarde. Ze worden er vaak alleen maar slechter van. Maar echte kwaliteitswijnen kunnen door flesrijping “veranderen” in geur- en smaakbeleving, maar dan wel ten goede uiteraard. Het hoeft niet persé zo te zijn dat ze beter worden, ze worden anders.

Ik proef de GT-C uit het oogstjaar 2012 van de Belgische wijnbedrijf LePlan-Vermeersch, gevestigd in het zuidelijk deel van de Rhône-vallei. Een wijn die al eens eerder is gerecenseerd en wel zo’n 7 jaar geleden (2014), door wijngek Chris. Die recensie kunt u HIER nalezen.
De aanduiding GT-C staat voor “Grand Terroir Carignan” en daarmee weet u meteen van welke druif deze wijn gemaakt is. Ik heb de wijn zo’n anderhalf uur van tevoren in een karaf overgeheveld. Op het rugetiket staat het advies om de fles 4 uur van tevoren te openen, maar ik schat zo in dat dit advies van toepassing is als je de wijn jong drinkt.

LePlan-Vermeersch GT-C 2012

Een diepdonkerrode kleur met een bijna maximale intensiteit. Vol en geconcentreerd tot in de rand.
Fraaie neus met aroma’s van donkere pruimen, bramen, een snufje vanille, leer, linoleum en nat karton. Wat aardse geuren. Gerijpt, waardoor er tertiaire aroma’s vrijkomen. Open en vrij intens.
In de mond fluwelig in de eerste aanzet. Gekonfijt, rijp donker fruit. Jammig, confiture, vijgen, peper, tabak, zoethout. Milde zuren en vrij zachte, gerijpte tannines die voor wat tegenspel zorgen ten opzichte van het vele fruitgeweld. GT-C sluit af met een warme, kruidige afdronk.

Een prachtig glas Carignan van LePlan-Vermeersch! Een volle, ronde wijn met een verleidelijke en rijke smaak. De wijn heeft de rijping op de fles prima doorstaan. Als u nog een fles heeft denk ik dat bewaren voor een jaar of 5 geen problemen oplevert.

Een goede score voor de GT-C 2012 van LePlan-Vermeersch: 16,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *