Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling 2015, Rheingau, Duitsland

Leitz Bischofsberg Riesling
Riesling om door een ringetje te halen, van Weingut Leitz uit de Rheingau.

Weingut Leitz geniet een grote nationale en internationale naam en faam. Het Weingut is in de gids van Gerhard Eichelmann gewaardeerd met de maximale 5 sterren. In de Gault & Millau gids scoort Leitz 4 van de maximale 5 druiven.
Een bedrijf met een lange geschiedenis ook, want sinds 1744 houdt de familie Leitz zich al bezig met wijnbouw. In 1985 nam Johannes Leitz de wijngaard over. In de loop van de jaren heeft hij het aantal wijngaarden flink uitgebreid. De oppervlakte van de wijngaarden is thans 43 hectare. Daarvan is bijna alles (99 procent) met Riesling aangeplant. De “top” Lagen zijn Berg Schlossberg, Roseneck, Rottland en Kaisersteinfels, alle gelegen bij het schilderachtige plaatsje Rüdesheim.

Leitz Riesling

De Rheingau is sowieso een bezoek meer dan waard, zeker als u van Riesling houdt. Leest u mijn artikel over dit wijngebied er maar eens op na!

We proeven een VDP Erste Lage wijn van Leitz, afkomstig van de Bischofsberg in Rüdesheim. De bodem bestaat uit een mengeling van löss en leem.

De wijnen van Leitz zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ik heb voor deze Riesling van de Bischofsberg € 14,95 neergeteld.

We ontkurken de fles (met het naar mijn mening stijlvolle etiket) en schenken de wijn in…

Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling 2015

Een fonkelend heldere, strogele kleur. Bleekgeel uitlopend in de rand. Mooie hangende tranen in het glas.
De neus bezit prachtige aroma’s: wat honing, gele pruimen, appels, gekonfijt fruit. Riesling-rokerig. Een fraai bouquet.
Een licht vettig, filmend mondgevoel. Intens en vol. Gespierd door knisperende zuren. Groene appels, citrusfruit en een beetje witte peper. Delicaat kruidig en bomvol mineralen. Een stevige structuur met veel smaakfacetten. Best complex met zeer veel spanning in de zoet-zuur balans. Een intens lange afdronk tot slot.

Wow, wat is dit een schitterende wijn! Puur strak Riesling sap met veel kracht en intensiteit. Prachtig in zijn droogheid. Ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van deze wijn.
Een zilveren medaille voor de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding!

Score: 16,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu tot 2025.

Leitz Bischofsberg Riesling
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #weingutleitz #riesling #rheingau