Legado del Moncayo Garnacha 2019, soepel, fris en kruidig rood

Legado del Moncayo is een rode wijn uit Campo de Borja (Spanje). De Garnacha druif voelt zich hier helemaal thuis.

Campo de Borja, waar is dat gelegen? Campo de Borja is een klein wijngebied in het noorden van Spanje, om meer precies te zijn het meest westelijk deel van Aragón, iets ten zuidoosten van de bekende Rioja-streek.
Het gebied heeft sinds 1980 de D.O. status. Er worden zowel rode, rosé en witte wijnen geproduceerd. De meest gebruikte druivenrassen voor de wijnen uit Campo de Borja zijn Garnacha, Tempranillo en Cabernet Sauvignon voor rood en rosé en Macabeo (Viura) en Moscatel Romano voor wit.
Het gebied heeft een continentaal klimaat met vrij weinig neerslag. De bodem bestaat grotendeels uit bruine, zanderige aarde met kalksteen en heeft een uitstekende drainage.

De belangrijke man achter deze Legado del Moncayo (Moncayo is de naam van het gebergte) is Isaac Fernandez. Isaac is een soort “flying winemaker” en onder meer actief in de regio’s Rias Baixas, Ribera del Duero, Rioja en Rueda. De wijngaarden van deze Garnacha liggen op een flinke hoogte tussen de 450 en 750 meter, aan de voet van het Moncayo gebergte. De stokken zijn rond de 25 jaar oud en staan in kalkrijke grond. Grond waar de Garnacha zich uitstekend thuis voelt. De wijn heeft in het vinificatieproces geen hout gezien. Een bewuste keuze van Isaac Fernandez: hij wil op die manier de druiven en het terroir goed tot uitdrukking laten komen.

Deze wijn is verkrijgbaar bij een bekende wijnkoperij uit Haarlem. Prijsindicatie: € 7,50 per fles.

Legado del Moncayo Garnacha 2019

Een volle, donkerrode kleur met een intensiteit van 4 uit 5. In de rand paarsrood.
De neus kenmerkt zich door fris rood fruit van kersen en bramen. Wat kruidigheid (peper) en iets ijzerig. Een geur van natte zwarte aarde en teer. Goed open.
Vol, kruidig en sappig in de eerste aanzet met licht stribbelende tannines op de tong. Zwarte peper, tijm, pure chocolade en een tikje zoute drop. De fruitaroma’s van de neus komen mooi terug in de frisse smaak. Iets drogend. Een klein restzoetje in de pittige afdronk.

Soepele, jeugdige, kruidige en frisse wijn van de Garnacha. Een prima wijn voor alledag met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Licht gekoeld op zijn best. Een slimme keuze!

Score voor de Legado del Moncayo Garnacha: 14,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #garnacha #campodeborja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *