Leeuwenburgh Fairtrade Shiraz Cabernet Sauvignon 2016, WO Western Cape, Zuid Afrika

Leeuwenburgh Fairtrade Shiraz Cabernet Sauvignon 2016, WO Western Cape, Zuid AfrikaHet Zuid Afrikaans lijkt wel een beetje op het Nederlands en dus waarom niet in Zuid Afrika een wijngaard exploiteren hebben Theunis van Zijl en vrouw Annalize gedacht.

Maar helaas, of misschien wel beter…, de waarheid ligt op een heel ander vlak: Theunis van Zijl (eigenaar en wijnmaker) is namelijk de erfgenaam van de Van Zijl wijnboerfamilie die oorspronkelijk uit Nederland kwam en in 1698 naar Zuid Afrika emigreerde en wijn maakt in het gebied rondom Drakenstein.

Het wijn maken zit Theunis gewoon in het bloed

‘Leeuwenburgh’ is overigens een verwijzing naar de Nederlandse afkomst waarin de leeuw symbool staat voor Nederland en evenals de (leeuwen) moed om per zeilschip naar Kaap de Goede Hoop te varen om zich hier te vestigen als tuinier en later als wijnmaker.

Lees maar op de website van NLWijnboeren.nl het hele verhaal van deze Nederlandse, Zuid Afrikaanse familie.

Laten we ons wat meer concentreren op de wijn zelf.

Leeuwenburgh Fairtrade Shiraz Cabernet Sauvignon 2016 is namelijk gewoon te koop bij de COOP voor een hele schappelijke (zeg maar goedkope) prijs van € 4,99 en het heeft een alcoholpercentage van 13,5%.

Laten we eens kijken of we deze leeuw kunnen bevrijden

Leeuwenburgh Fairtrade Shiraz Cabernet Sauvignon 2016

De kleur van deze Leeuwenburgh Fairtrade Shiraz Cabernet Sauvignon 2016nheeft kersenrood over de tong, overgaand in lichtrood. De diepte is redelijk goed. Matige kleur voor een CS en Shiraz.
De neus laat veel parfum los; rode en zwarte bessen en wat donker bramenfruit. Rijp. De neus van Leeuwenburgh Fairtrade Shiraz Cabernet Sauvignon 2016 komt goed los.
Op de tong is Leeuwenburgh Fairtrade Shiraz Cabernet Sauvignon 2016 soepel, wat droog met rijpe rode en zwarte bessenfruit. Wat specerijen (zwarte peper) en ook wat kruidig. Licht plakkerig (tannine) en niet heel complex, maar wel met voldoende smaak en lekker sappig). Deze rode Fairtradewijn is matig in de diepte en redelijk op de mid-palate. Goed in de sappige, licht ‘hete’ afdronk.
Fairtrade-wijnen zijn belangrijk, want dan krijgt de wijnboer in ieder geval een goede prijs voor zijn wijn. De wijn zelf moet natuurlijk ook gewoon “lekker” zijn; dat spreekt voor zich.

Leeuwenburgh Fairtrade Shiraz Cabernet Sauvignon 2016 krijgt van mij een totaal van 13,2 punten, {77PP} en *½*, omdat het gewoon een lekkere sappige niet al te complexe wijn is, het Fairtrademark voert en dat allemaal voor de belachelijk lage prijs van € 4,99. Nu te drinken en houdbaar tot en met 2019. Zeker koopwaardig!

Kijk ook eens op hun Facebookpagina en volg ze op de dag….