Le Volte Dell ‘Ornellaia 2010, IGT Toscane, Italië

Le Volte Dell 'Ornellaia 2010

Ornellaia… een (bijna) magische naam in Toscane. Het Tenuta Dell ‘Ornellaia is een wereldberoemd wijnlandgoed.

Dit is de wereld van de Super-Tuscans. Tenuta Dell ‘Ornellaia brengt verschillende wijnen voort, zoals Le Serre Nuove, Ornellaia en de topwijn Masseto.
Het landgoed werd opgebouwd in 1981 door markies Ludivico Antinori van de bekende Italiaanse wijnfamilie Antinori. In 2002 werd het landgoed verkocht aan het bedrijf van de Amerikaanse Robert Mondavi, die daarna een 50% aandeel verder verkocht aan een andere beroemde Italiaanse wijnfamilie Frescobaldi. Sinds 1 april 2005 is het landgoed volledig in de handen van de Frescobaldi familie.

Deze Le Volte is de “instapwijn” van Ornellaia. Een blend van 35 procent Merlot, 50 procent Sangiovese en 15 procent Cabernet Sauvignon. De wijn heeft 10 maanden houtrijping ondergaan in Franse eikenhouten vaten die eerder gebruikt zijn voor de topwijnen Ornellaia en Masseto.
Ik heb deze wijn aangeschaft bij Wijnwinkel Ton Overmars te Amsterdam voor de prijs van € 17,95. Degustazione!

Le Volte Dell 'Ornellaia 2010 backlabel
Le Volte Dell ‘Ornellaia 2010

Een geconcentreerde donkere kleur, dieprood. In de rand rood tot purper uitwaaierend (2,7).
Een zwoel bouquet van kersen, vanille en donkere pruimen. Wat kreupelhout, verleidelijk en elegant (4,1).
Zachte en milde tannines op de tong. Warm, zoet en rijp kersenfruit, iets cassis en een pepertje. Een tikkeltje romig, wat cacao en ontbijtkoek. Goed rond van structuur. Soepel en geraffineerd. Vol en talmend in de afdronk (7,1).
Een uitgebalanceerde en subtiele wijn. Iets gelikt. Nu al goed op dronk. Als dit als de instapwijn wordt betiteld, dan ben ik zeer benieuwd naar de overige wijnen in het assortiment (2,5).

Totaal 16,4 punten. Drinken nu tot 2017.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!