Le Serre Nuove Dell’ Ornellaia 2008, indrukwekkende (sub)topper uit Toscane

Een grootheid in Italië en ver daarbuiten: Le Serre Nuove van het gerenommeerde Tenuta Dell’ Ornellaia.

Tenuta Dell’ Ornellaia is gelegen in de heuvels rondom Bolgheri, in de regio Toscane. Die heuvels bieden uitzicht op de Tyrreense kust, de Maremma (de streek langs de Tyrreense kust). De ligging nabij de zee geeft in de zomer koelte in de wijngaarden. In de winter bieden de heuvels bescherming tegen noordelijke winden.

Streven naar perfectie

Bij Tenuta Dell’ Ornellaia wordt aan ieder moment in het proces van wijnmaken uiterste aandacht besteed. De ontwikkeling van de druiven wordt nauwgezet gevolgd. De druiven worden op de pluktafels streng gecontroleerd op kwaliteit. De druiven van iedere wijngaard van Ornellaia fermenteren afzonderlijk in tanks, om zo het karakter optimaal te behouden.  Duurzaam werken staat hoog in het vaandel: ” Het minimaliseren van interventies en externe input zowel in de wijngaard als in de kelder maakt het mogelijk om het “terroir” en het expressievermogen van elke wijngaard naar voren te brengen”.

Beroemde wijnen van dit huis zijn natuurlijk de Ornellaia zelf, Le Serre Nuove, Le Volte, de witte Poggio alle Gazze en de uitzonderlijke (qua kwaliteit én prijs) Masseto, een wijn van 100 procent Merlot, zeg maar de Pétrus van Italië.

Le Serre Nuove 2008: het groeiseizoen

Le Serre Nuove is de zogeheten “tweede wijn” van Tenuta Dell’ Ornellaia. De jaargang 2008 bestaat uit een blend van de volgende druivenrassen: 55 procent Merlot, 30 procent Cabernet Sauvignon, 9 procent Cabernet Franc en 6 procent Petit Verdot. Het “weerrapport” van groeiseizoen 2008 is volgens Ornellaia als volgt verlopen:
Het seizoen 2008 werd gekenmerkt door een koele en regenachtige lente. Regen tijdens de bloeiperiode vertraagde de vruchtzetting, waardoor de productieve belasting van de wijnstokken op natuurlijke wijze werd verlaagd. Uiteraard was dit van invloed op het volume van de oogst. De zomerperiode werd gekenmerkt door een intense hitte waarin vrijwel geen regen viel, tot aan de eerste tien dagen van september. Dit zomerweer heeft een goede ontwikkeling van de véraison en een uitstekende rijping mogelijk gemaakt. De noordenwind medio september leidde tot een daling van de temperatuur. Het koele, maar zonnige (na)seizoen was vooral gunstig voor de laat rijpende druivenrassen die zich tot een hoog niveau van rijpheid konden ontwikkelen.

De oogst duurde van 2 tot 18 september voor Merlot en van 18 september tot 7 oktober voor Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.

Vinificatie

De eerste gisting geschiedde in RVS tanks, onder een gecontroleerde temperatuur van 26-30 graden, gevolgd door een maceratie (schilweking) van 10 tot 15 dagen. De malolactische omzetting/gisting, begon in de stalen tanks en eindigde nadat de wijn in barriques was overgeheveld. Van deze barriques was 25 procent nieuw en 75 procent één jaar oud. De wijn bleef in totaal ongeveer 15 maanden in de barriques, welke staan in de temperatuur gecontroleerde kelders van Ornellaia. Na de eerste 12 maanden werd de wijn geassembleerd/geblend (mengen van de wijn uit de verschillende druivenrassen) en keerde daarna terug naar de barriques voor nog eens drie maanden rijping. Na het bottelen rijpte de wijn nog 6 maanden in de fles voordat hij werd “vrijgegeven”.

De diverse wijnen van Ornellaia zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ter indicatie: een fles Le Serre Nuove van een recente oogst kost u tussen de 45 en 55 euro.

Le Serre Nuove Dell’ Ornellaia 2008 staat niet voor het eerst op de proeftafel bij ons. Een kleine 6 jaar geleden heeft het wijngekken-team deze wijn in het glas gehad. Je kunt de destijds opgedane ervaring lezen in mijn recensie. De verwachting voor de nieuwe kennismaking met deze Super Tuscan waren hoog gespannen.
Op herhaling, met het complete wijngekken team als beoordelaars:

Le Serre Nuove Dell’ Ornelllaia 2008

Een volle, diepdonkerrode kleur. De intensiteit is 4 uit 5 voor rode wijn. In de mooie volle rand zie ik een licht bruinrode ontwikkeling. Lange tranen hangen in het glas.
De neus opent zich na wat walsen goed. De geur van zoete kersen. Aards, bosgrond, paddenstoelen en ook wat schimmelig. Een klein stalletje. Gerijpt, zalvend en gedistingeerd.
Vol, romig en krachtig in de mond. Gebrande koffiebonen, cacao, chocolade, salmiak en wat vanille. Veel kruidigheid, zwarte peper. Rijp donker fruit. Fraai getoast. Veel verschillende smaakimpressies die goed samenvallen en goed in toom gehouden zijn. Heel licht drogend op het gehemelte. De afdronk is talmend, met veel specerijen.

Een wijn die het helemaal waar maakt! Complex, geraffineerd en mooi gerijpt. Samengebalde kracht uit Bolgheri. Enkele jaren geleden was de neus het zwakke punt, nu is dat absoluut niet meer het geval. Alles klopt, het wijngekken team is unaniem van mening dat we hier te maken hebben met een zeer mooie wijn vam hoge kwaliteit. Puur genieten!

Le Serre Nuove Dell’ Ornellaia 2008 scoort een prachtige 17,9 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #italiaansewijn #bolgheri #toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *