Le Serre Nuove Dell’ Ornellaia 2008, DOC Bolgheri, Italië

Le Serre Nuove Dell' Ornellaia

Een wijn van een bekend Toscaans wijngoed op de proeftafel, Tenuta Dell’ Ornellaia.

Le Serre Nuove is de tweede wijn van Ornellaia. De verificatie-procedure is als volgt. Na de handmatige oogst worden de druiven ontsteelt en gekneusd en weken ze in de most voor een periode van maar liefst 20 dagen, om zo veel kleur uit de schillen te onttrekken. De druiven van elk stuk wijngaard en van de druivenrassen worden apart gevinifieerd in houten fusten en roestvrijstalen vaten.
De wijn wordt hierna voor achttien maanden opgeslagen in voor een deel nieuwe en voor een deel één jaar oude Frans eikenhouten vaten. Na een flesrijping van zes maanden kan de wijn de markt op.

De gebruikte druivenrassen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc en Petit Verdot. Het alcoholpercentage is 14,5 procent. De wijn is gekocht bij Ton Overmars voor de prijs van € 38,95. Kijk voor de beschikbaarheid van de jaargangen op zijn site of google even rond.

Deze wijn is door het gehele Wijngekken-team geproefd, Martin en Chris hebben dit Toscaanse goedje echter blind geproefd. De puntentotalen van ons alle drie lagen heel dicht bij elkaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de wijn vooraf iets hoger had ingeschat. Hoe dat komt, kun je hier lezen!

Le Serre Nuove Dell’ Ornellaia 2008

Zeer diepe, donkerrode kleur. Geconcentreerd. Vol en iets ontwikkeld rood in de rand (2,9).
In de neus wat vanille, kersenfruit en amandelen. Delicaat, maar wat gesloten (3,4).
In de mond gestoofd, nat oud hout en aards. Plakkerig, kruiden zoals tijm en kruidnagel. Kersen, koffie en cacao. Mooie houttonen, rond en fluwelig en iets ijzerig. Super verleidelijk en zwoel met een bijzonder lange afdronk (8,2).
Een volle, ronde wijn met een prachtig breed smaakpalet. Hij laat het jammer genoeg iets liggen in de neus (2,7).

Totaal 17,2 punten. Drinken nu tot 2023.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!