Le Muzot Heida 2021, vol en kruidig wit

Uit Zwitserland komt deze Le Muzot, gemaakt van de Heida druif. Een wijn met een uitgesproken smaak.

Op wijngebied is er niet veel te vinden over de producent: Chateau de Muzot. Het 13e-eeuwse herenhuis is gelegen in de buurt van Veyras in het Zwitserse Rhônedal, kanton Wallis/Valais.  Naar verluidt werd het herenhuis in 1921 gekocht door de Zwitserse koopman en kunstmecenas Werner Reinhart, die vervolgens de bekende Boheems-Oostenrijkse dichter Rainer-Maria Rilke (1875-1926) uitnodigde om er huurvrij te gaan wonen. Herr Rilke heeft van die uitnodiging gebruikt gemaakt en heeft vervolgens 5 jaren lang op deze locatie gewoond. Hier schreef hij beroemde gedichtenbundels.

Terug naar de wijn. Deze is gemaakt van de Heida druif. Die naam is een synoniem van de Savignin (Blanc). Andere benamingen zijn Paien en Weißer Traminer. De druif wordt in de Franse Jura gebruikt voor de productie van Vin Jaune.
De herkomstbenaming van deze wijn is AOC Valais. Het alcoholpercentage is 13,5 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Deze fles komt uit de schappen van de Zwitserse supermarktketen Denner en het prijskaartje bedroeg CHF 12,95. Dat is ongeveer 12 euro.

Le Muzot Heida 2021 

Een heldere kleur, strogeel met een gemiddelde intensiteit.
De neus opent zich prima. Zoet rijp fruit van ananas, peer, lychee en limoen. Wat aroma’s van honing en bijenwas. Florale geuren van lentebloesem.
Rond en licht romig in de mond. Zoute minerale tonen en een stevig wit pepertje. Kweepeer en abrikozen. Iets gele grapefruit. Vol, expressief en stevig van smaak.

Er staat wel wat in je glas: een sappige en volle witte kwaliteitswijn met veel rijpe fruittonen en een flinke kruidigheid. Een stukje gerijpte bergkaas combineerde erg goed met deze Heida.
Zwitserland is als wijnland zeker de moeite van het ontdekken waard! Er zijn enkele webshops hier in Nederland die wijnen uit dit Alpenland verkopen. De afgelopen tijd heb ik enkele Zwitserse wijnen geproefd en ik kan ze absoluut aanraden!

Score voor de Heida 2021 van Le Muzot: 15,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *