Le Marie Blanc de Lissart, Vino Bianco, Piemonte, Italië

Blanc de Lissart
Een witte wijn uit Piemonte met een opvallend etiket, van het kleine familiebedrijf Le Marie.

Azienda Agricola Le Marie is gevestigd in Barge, in de regio Piemonte. Het familiebedrijf bestaat 15 jaar, de eigenaar is Valerio Raviolo. Het huis heeft 10 hectare aan wijngaarden die gelegen zijn op een hoogte tussen de 400 en 500 meter.

Deze Blanc de Lissart is voor 100 procent gemaakt uit de Malvasia Moscato druif. Malvasia is eigenlijk een verzamelnaam voor een druivenfamilie. Er bestaan namelijk vele soorten Malvasia. We hebben hier te maken met de Moscato, een druif die in heel Italië verbouwd wordt. In Piemonte is het één van de meest aangeplante druivensoorten.

De druiven voor deze witte wijn zijn met de hand geplukt. Na het persen gaan de druiven kort in een koude maceratie van ca. 4 graden. Daarna gaat het sap over in tanks voor een fermentatie bij 16 graden. Na de fermentatie vind er een rijping plaats van 6 maanden in RVS-tanks. Het alcoholpercentage is 12,5 procent.

Numero-V.com is de specialist in Italiaanse wijnen met karakter, afkomstig van kleine familiebedrijven. Deze Blanc de Lissart is verkrijgbaar voor de prijs van € 11,65.

De fles is voorzien van een kunstzinnig etiket. Het oog wil ook wat, maar het gaat natuurlijk om de inhoud…

Blanc de Lissart

Een heldere kleur die meteen opvalt door zijn diepe strogele tint.
De neus opent zich redelijk. Ik ruik wat honing, muskaat, iets caramel en tropisch fruit (banaan) en peer.
Een filmend en iets vettig mondgevoel. Best wel wat zuren en een verfijnd bittertje. Fruit van peer, ananas en limoen. Ook hier komt, net zoals in de neus, de muskaatsmaak tot uitdrukking. Amandel en kruiden. Blanc de Lissart is medium vol van body.

Blanc de Lissart is een soepele en ongecompliceerde wijn met een redelijke inhoud. Karaktervol en helemaal niet onaardig.

Score: 13,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.