LaCrima Blu Pinot Nero 2015, volbloedig rood

In de Italiaanse regio Umbrië weten ze ook wel om te gaan met het lastige druivenras Pinot Nero (Pinot Noir). Het levert een karaktervolle wijn op.

LaCrima Blu is afkomstig van het huis Il Poggio (volledige naam: Il Poggio di Anna Gattobigio). Il Poggio is gesitueerd op de glooiende heuvels niet ver van het Trasimeense meer. De wijngaarden van 8 hectare zijn aangeplant in de jaren 70 en 10 jaren later werd de wijnmakerij gebouwd. De kelder is in 2004 volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. Il Poggio is in 1972 begonnen met het verbouwen van de volgende rassen: Grechetto, Ciliegiolo en Sangiovese. In 1984 kwamen daar de Vermentino en Pinot Bianco bij. In 2000 heeft men de wijngaarden gerenoveerd en daarbij de mondiale rassen Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Nero aangeplant.

LaCrima Blu (blauwe traan) is voor 100 procent gemaakt uit Pinot Nero druiven. De wijngaarden zijn gelegen op de heuvels rondom het meer van Trasimeno, in de gemeente Castiglion del Lago, op een hoogte van 280 meter boven zeeniveau. Herkomstbenaming: IGP Umbria. LaCrima Blu is opgevoed in roestvrijstalen vaten en daarna een flesrijping voor een periode van 6 maanden. Het alcoholpercentage is 14,5 procent.

LaCrima Blu Pinot Nero 2015

Een heldere, granaatrode kleur met een gemiddelde intensiteit. Ik zie een lichtbruinrode ontwikkeling in de rand.
Na enig walsen opent zich de neus met fruitaroma’s van zoete zwarte kersen en bosbessen. Ondanks dat de wijn niet in aanraking is geweest met hout, ruik ik toch wat vanille en een tikje zuivel. Ook iets gronderig.
Droog en tanninerijk in de eerste aanzet. Dat maakt dat de wijn wat streng overkomt. Salmiak, laurierdrop, praliné en jodium. Rijp rood fruit wat bijna “jammig” overkomt. De fijne zuren zijn mooi verweven in de volle en slanke smaak.

LaCrima Blu is een stevige, droge en volbloedige kwaliteitswijn. Deze Pinot Nero uit Umbrië heeft een geheel eigen karakter en kan je niet vergelijken met wijnen van deze druif uit andere gebieden.

Score voor de LaCrima Blu Pinot Nero 2015: 14,7 punten.

LaCrima Blu is verkrijgbaar bij webshop Casa San Carlo. shop. Deze webshop heeft een uitgebreid assortiment van al het moois wat de regio Umbrië te bieden heeft op het gebied van wijn en olijfolie. Torben (sommelier wijn) en Klaartje (sommelier olijfolie) Heeze zijn de drijvende krachten achter deze website. Zij wonen in de regio Umbrië waar zij ook een aantal vakantieappartementen verhuren. Met hun grote kennis van de regio weten zij de mooiste producten te vinden én aan te bieden op de Nederlandse markt.
Aan de LaCrima Blu hangt een prijskaartje van € 13,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *