La Tour des Prélats 2014, AC Chateauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrijk

La Tour des Prelats
Een Chateauneuf-du-Pape uit het supermarktschap. Wat kun je dan verwachten?

De herkomst van La Tour des Prélats is een beetje een mysterie. Na veel zoeken lijkt het erop dat de wijn wordt geproduceerd door het bedrijf Terranea in het Zuid-Franse Piolenc, een plaatsje even ten noorden van Orange. Het ziet er naar uit dat Terranea een soort coöperatie is. Het zou kunnen dat “La Tour des Prélats” een soort merknaam is, maar 100 procent zeker ben ik hier niet van.

Ook de gebruikte druivensoorten en de verhoudingen hiervan zijn niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is dit een blend van Grenache, Syrah en Mourvedre (de bekende GSM-blend).
Deze Chateauneuf-du-Pape heeft 13,5 procent alcohol in de fles.

La Tour des Prélats was te koop bij grootgrutter AH voor de prijs van € 15,99. Inmiddels is de wijn online niet meer verkrijgbaar.

La Tour des Prélats 2014

De kleur is medium dieprood, in de rand wat bleekrood uitlopend.
De neus komt wat fragiel over en vervliegt ook wat. Ik ruik wat gestoofd rood fruit van kersen en bessen. Ook een iets rokerige geur wat in de verte doet denken aan een lucifer.
In de mond komt deze La Tour des Prélats redelijk zacht en soepel over. Tonen van vanille en fruit van donkere bessen. Wat cassis. Sappig en mals. De wijn heeft milde zuren en is wat mager op de mid-palate. Het smaakpalet is wel zuiver maar heeft geen complexiteit.

Een makkelijke en soepele Chateauneuf-du-Pape. Dit is beslist geen zwaargewicht en/of complexe wijn. De wijn is zeker niet onplezierig, maar om de herkomstbenaming Chateauneuf-du-Pape te dragen vind ik de wijn te licht en te makkelijk. Je moet dit natuurlijk wel afzetten tegen de prijs. Voor 16 euro kan en mag je eigenlijk geen goede Chateauneuf verwachten. En dat is het dan ook niet. Het is een aardige Zuid-Franse wijn, niet meer en niet minder.

Score: 12,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.