La Coterie, een warmbloedige Aldi wijn

La Coterie, een warmbloedige Aldi wijn

La Coterie is een rode warmbloedige wijn uit het zuiden van Frankrijk. Dit gebied wordt gedomineerd door de bekende Zuid-Franse druivenrassen.


Lees verder na de advertentie exaro

De druivenrassen waar ik het over heb zijn natuurlijk de druivenrassen Syrah, Grenache en Mouvèdre. Deze druivenrassen domineren het hele zuidelijke wijngebied.

In het meest zuidelijke deel van Frankrijk, op de grens van de Aude- en Hérault-departementen, torent de schilderachtige bergketen Mont Saint Baudile hoog op. Deze imposante bergketen speelt een cruciale rol in de wijnproductie van de Languedoc en het zorgt tegelijkertijd voor genoeg neerslag.

Het gebied wordt treffend beschouwd als een “stukje nieuwe wereld in de oude wereld” vanwege de regels rond het wijn maken.

Het klimaat in deze regio wordt sterk beïnvloed door zowel de nabijheid van de Middellandse Zee in het zuiden als de beschutting van de noordelijk gelegen bergketen Mont Baudile. De wijngaarden, liggen tegen de hellingen van de berg en gericht op het zuidoosten. Op die manier profiteren de druiven optimaal van de zonnewarmte. De wijnranken groeien op een unieke, zeer arme en stenige bodem, wat resulteert in opmerkelijke concentraties van smaak en kracht.

Meer info over La Coterie kun je lezen op https://www.aldi.nl/product/la-coterie-grande-reserve-rood-2010861-1-0.article.html . De wijn is te koop voor rond de 6 euro in de winkels van de Aldi.

Geproefd:
La Coterie, een warmbloedige Aldi wijn

Kleur: de kleur van La Coterie is diepdonker en helder op de tong met tinten van donkerrood en purper. In de rand loopt de kleur mooi door naar roze en donkerrood en de kleur in de rand is mooi vol – 2,9 punten

Neus: de neus barst van het rode en zwarte fruit. Ze komt een tikkeltje hard over en moet zich nog duidelijk ontplooien in het glas. De neus is medium vol en diep. De neus komt later veel beter los in het glas – 3,7 punten

Smaak: de smaak komt gelijk heel rijp over met tonen van rood en zwart fruit. Als fruittonen haal ik er framboos, pruim, aardbei, salmiak en melkchocolade uit. De smaak is beduidend zachter dan de neus doet vermoeden en het tanninegehalte schat ik op een 4 (van de 10 punten). Wel haal ik ook de ietsje harde tonen van de neus ook uit de smaak. Het fruit komt iets tintelend over en hierdoor komt de wijn fris over. De body is medium vol en de afdronk valt iets tegen en is maar matig – 5,3 punten

La Coterie van de Aldi is helaas geen medaillewijn

Mijn eindoordeel over de La Coterie uit de Pays d’Herault in het zuiden van Frankrijk:
Deze Aldi wijn is een volbloedige wijn met 13,5% alcohol. Voor het zuiden van Frankrijk is dit een acceptabel alcoholpercentage. La Coterie is best een aardige wijn. De neus komt mooi los in het glas met ronde tonen van rijp rood en zwart fruit. De fruittonen zijn vrij identiek als de tonen in de smaak. Deze rode Aldi wijn heeft een rijp en zacht palet en de smaak is mondvullend. Op de mid-palate zakt de smaak wat in en de afdronk laat helaas wat steekjes vallen. Hierdoor zakt het aantal punten helaas. Toch is het een smakelijke, ronde, fijn fruitige wijn die toch echt zijn geld wel waard is – 1,7 punten

Dus geef ik La Coterie van de Aldi een totaal van 13,6 punten. Een prachtige score, maar geen medaillewinnaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *