La Chapelle du Clos, de beste Champagne

La Chapelle du Clos, de beste Champagne

La Chapelle du Clos is een blanc de blancs Champagne, gemaakt van de beste druiven en met de beste opvoeding.

La Chapelle du Clos is een Champagne van Claude Cazals. Deze Champagne is alleen te koop bij Best of Wines en geloof mij – ze hebben bij Best of Wines alleen maar superwijnen – dus het beste van het beste. Daarnaast krijg je ook garantie op de wijn en heel vaak krijg je dan een soortgelijk product of een andere compensatie. Alles gebeurt natuurlijk in overleg met de klant.

Deze Grand Cru Champagne is een 100% Chardonnay. De druiven komen van een enkele wijngaard en dat is een Grand Cru wijngaard. De wijngaard heet The Clos en ligt in het plaatsje Oger. Deze blanc de blancs komt uit het wijnjaar 2016 en is gebotteld in 2017. De fermentatie is natuurlijk begonnen met een alcoholische vergisting en daarna heeft een malolactische vergisting plaatsgevonden op deels grote vaten en deels op gebruikte barrique. Daarna heeft de La Chapelle du Clos 6 maanden gerust in de fles. De dosage is 2 gram per liter en dat maakt deze Champagne een Brut Champagne.

De La Chapelle du Clos is te koop bij Best of Wines op https://bestofwines.nl/wijn/frankrijk/champagne/cazals/brut-blanc-de-blancs-grand-cru-la-chapelle-du-clos/brut-blanc-de-blancs-grand-cru-la-chapelle-du-clos-2016.htm voor € 70,12. Voor een Champagne van dit formaat een zeer acceptabele prijs.

Geproefd:
La Chapelle du Clos, blanc de blancs van topniveau

Kleur: de kleur van deze Champagne is warm geel op de tong en medium diep. In de rand is de kleur fonkelend en prachtig goudgeel / 2,9

Neus: de neus is prachtig complex met brioche, gele en groene appel, wat noten en wat gisttonen. De neus heeft heerlijke zachte fruittonen (want ik vind deze champagne een charmante vrouwelijke toon hebben). Ze is diep en vol. De neus komt op de stille spiegel fantastisch los en ook later wordt de neus zeer mooi open / 4,2

Smaak: de smaak van deze blanc de blancs heeft een prachtige complexiteit en fruitigheid. Als fruittonen vind ik gele en groene appel en verder brioche, broodkruim en een weelderige, doch krachtige zuurgraad. De body is medium goed vol en de body eindigt in een zeer lange afdronk / 7,5

Mijn eindoordeel over de La Chapelle du Clos van Best of Wines:
Oudjaar is niet compleet zonder een goede Champagne en dan heb ik het niet over de slobberchampagnes die je kunt kopen bij de gemiddelde supermarkt of slijterijketen. Deze blanc de blancs uit 2016 heeft een superieure kwaliteit waar je heerlijk van kunt genieten bij het proosten op het nieuwe jaar, maar uiteraard ook bij andere niet-feestdagen is deze blanc de blancs een genot. Proost … / 2,2

Dus geef ik La Chapelle du Clos van Best of Wines een totaal van 16,8 punten, een prachtige score

Pfalz

Wat is brioche in Champagne
Een Champagne van een enkel wijnjaar, een millésime, rijpt altijd op de fles. De ene Champagne rijpt langer dan de andere Champagne en hoe langer de rijping, hoe meer brioche tonen in deze mousserende wijn. Naarmate de champagne langer in contact is met de gist wordt de smaak complexer en de belletjes worden fijner. Dode gistcellen dragen namelijk op een subtiele wijze bij aan de smaak. Door deze autolyse krijg je de typische tonen van brooddeeg en brioche in de champagne.

Chardonnay, de alleskunner
Chardonnay is een alleskunner. Je kunt er bijna geen slechte wijn van maken. Het druivenras is rendabel en zelfs in koele districten eenvoudig te telen. Je kunt chardonnay een malolactische omzetting laten ondergaan of gewoon verder werken met de appelzuren.

Heeft de Chardonnay een malolactische omzetting gekregen dan kun je ook nog houtopvoeding toepassen. Zelfs vergisten (met of zonder ‘lie’) is toepasbaar. Ook is het druivenras Chardonnay relatief ongevoelig voor oxidatie. Chardonnay heeft ook milde zuren en is daarom ook gewild bij de consument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *