La Bastide Saint Vincent 2019, een jeugdige en fruitige Gigondas

Goede Gigondas wordt beschouwd als een prima alternatief voor een Chateauneuf-du-Pape. Deze Bastide Saint Vincent is daar een mooi voorbeeld van.

Dat “alternatief” zit ‘m vooral in de prijs. De wijnen van “grote broer” Chateauneuf-du-Pape zijn vaak wat duurder geprijsd dan van buurman Gigondas. Een prijsverschil wat het onderscheid in kwaliteit vaak niet rechtvaardigt. Dus, probeer eens een goede Gigondas in plaats van een Chateauneuf-du-Pape.

Mijn keuze is gevallen op deze Bastide Saint Vincent uit het jonge oogstjaar 2019. De wijn bestaat uit de zogeheten “GSM” blend van Grenache (70 procent), Mourvèdre (20 procent) en Syrah (10 procent). Wijnmaker Laurent Daniel heeft voor zijn Gigondas de beschikking over slechts 6 hectare aan wijngaarden, waarbij een laag rendement van 30 hl per hectare wordt toegepast. Voor de vergisting gebruikt Laurent Daniel betonnen kuipen. Dit is een zeer oude Romeinse methode voor de vergisting van wijn die tegenwoordig nog uitstekend werkt. De wijn heeft een flink alcoholpercentage van 15 procent. De wijn is gebotteld in een robuuste fles met embleem.

La Bastide Saint Vincent 2019 Gigondas

Een geconcentreerde, dieprode kleur. De intensiteit is 4 op een schaal van 5. In de rand kleurt de wijn naar magenta.
De neus is ietwat bescheiden en heeft misschien wat meer lucht nodig. Bessenconfituur en zwarte kersen. Wat natte aarde. Frisse geuren.
In de mond een mengeling van rijp rood fruit en kruidigheid. Vanille, zwarte peper, drop en bramen. Gestoofd fruit met zuidelijke warmte. Vrij zachte tannines maken de wijn toegankelijk. Vol van smaak, maar niet al te zwaar. Het hoge alcoholpercentage is niet storend, de jeugdige frisheid zorgt voor een goede balans. Ik merk wel wat alcoholische warmte in de afdronk.

Een mooie, uitgebalanceerde Gigondas met jeugdige frisheid en een fijne kruidige toets. Een wijn die een bewaarpotentieel heeft van zo’n 6-8 jaar.

De score voor deze Bastide Saint Vincent Gigondas uit 2019: 15,7 punten.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Voor net geen 20 euro (19,40) wisselt een fles van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *