La Bastide Saint Dominique 2016, AP Côtes du Rhône Blanc, Frankrijk

La Bastide Saint Dominique

Een witte Côtes du Rhône, afkomstig van het Chateauneuf-du-Pape domein La Bastide Saint Dominique.


De rode Chateauneuf-du-Pape van La Bastide Saint Dominique heeft al enkele malen onze proeftafel gepasseerd en wel met uitstekende scores. We proeven nu een witte Côtes du Rhône van hetzelfde huis.

De op het zuiden georiënteerde wijngaarden voor deze witte Côtes de Rhône zijn 2 hectare groot en de stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. De gebruikte druivensoorten zijn: 50 procent Viognier, 25 procent Grenache Blanc en 25 procent Clairette.
Het alcoholpercentage is 14 procent. De fles wordt afgesloten door een goede kurk.

Wijnimport Saladin , is een “kwaliteitsbewuste importorganisatie die werkt met relatief kleine ambachtelijk werkende bonafide wijnboeren uit het gebied van de Côtes du Rhône en in toenemende mate de Languedoc appelation. Zij onderscheidt zich met karaktervolle tot zelfs ‘eigenzinnige’ wijnen met een zuiver karakter voor een eerlijke prijs.
Wij kunnen het bovenstaande alleen maar bevestigen, gelet op onze ervaringen met Wijnimport Saladin!

De consumentenprijs van deze witte Côtes du Rhône van La Bastide Saint Dominique bij Wijnimport Saladin is € 8,95.

La Bastide Saint Dominique 2016

La Bastide Saint Dominique 2016 heeft een heldere, strogele kleur.
In de neus vind ik honing, abrikoos en limoen. Ook wat bloemig. Wel wat weinig neus, het is wat gesloten.
Rond, filmend en iets boterig in de mond. Veel fruit van ananas en abrikoos. Peper en veel kruidigheid, wat later milder werd. Een iets tintelend mondgevoel geeft La Bastide Saint Dominique 2016 ook. Redelijk zachte zuren met een ziltige smaak. Een nootachtig bittertje. Alcoholisch en expressief met een mollige body.

Dit is een jonge wijn, het is wat onstuimig maar ook levendig en sprankelend. Nu al goed drinkbaar, maar ik schat in dat een korte flesrijping de neus en de smaak ten goede komt.

Score: 13,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot en met de zomer van 2019.