Künstler Hölle Riesling Kabinett 2017, spanning en balans in het glas

Een heerlijke, wat gerijpte Riesling van een gerespecteerde producent: Weingut Künstler.

Weingut Künstler is gelegen in Hochheim am Main. Het Weingut bezit percelen in de omgeving van Hochheim (daar liggen de meeste) en in Kostheim, Rüdesheim en Assmanshausen. Die laatste twee plaatsen zijn (voor mij) bekende namen in de wijnregio Rheingau. In totaal heeft men ongeveer 50 hectare aan wijngaarden in bezit. De belangrijkste druif bij Künstler is de Riesling, die zo’n 79 procent van het areaal in beslag neemt.  Hierna is de Spätburgunder vertegenwoordigt met 14,8 procent. Verder staat er nog Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en (heel opmerkelijk) Albarino en Grüner Veltliner.

Sinds 1994 is Künstler lid van de VDP. In de Eichelmann gids “Deutschlands Weine” scoort het Weingut 4 sterren (max. 5).  

Deze Riesling Kabinett komt van de Hochheimer Hölle, een wijngaard met een oppervlakte van 9,6 hectare. De bodem bestaat hier uit een mengsel van klei en kalksteen (Tonmergel). Deze VDP Ortswein heeft 12,5 procent alcohol.  De flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.

Kunstler Hölle Riesling Kabinett trocken 2017

Fraai licht goudgeel in het glas. Een vrij intense kleur.
In de neus neem ik gelijk een pétrol aroma waar. Je moet ervan houden en dat doe ik! Verder het fruit van gele appels en ananas. Een snufje honing doet ook mee. Een rijke, gulle neus.
Licht drogend op de tong. Stevige, gecorseerde zuren. Witte peper, gele grapefruit en knapperige appels. Het restzoetje doet mij eraan herinneren dat we hier met een Kabinett te maken hebben. De zoet/zuur balans is erg mooi!

Een prachtig gerijpte Riesling met kloeke zuren en een fijn zoetje. Spanning en balans in de smaak. Een zeer prettig glas!

Score voor de Hölle Riesling Kabinett 2017 van Künstler: 16,2 punten.

Letterlijk een kadootje, deze mooie wijn. Gekregen van collega wijngek Martin. Verschillende wijnen van Künstler zijn in Nederland verkrijgbaar bij enkele wijnwebshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *