Kopke LBV 2016, robuust en krachtig

Van het bekende porthuis Kopke staat ditmaal een Late Bottled Vintage (LBV) op de proeftafel.

Vele portliefhebbers zullen de naam Kopke wel kennen. Het huis is in 1638 (!) opgericht en is daarmee ’s werelds oudste porthuis. Van Kopke zijn de Colheita’s (een hoogwaardige Tawny portsoort van één oogstjaar) zeer bekend en geliefd. Maar Kopke maakt meerdere soorten port, waaronder ook Late Bottled Vintage. Ik vind LBV over het algemeen een goed alternatief voor de hoger geprijsde vintage port.

Het jaar 2016 staat te boek als een excellent oogstjaar in de Douro-vallei. De periode van houtrijping voor een LBV ligt tussen de 4 en 6 jaar. Deze LBV van Kopke is voor het bottelen gefilterd. Alcoholpercentage is 20 procent en de fles wordt afgesloten door een dopkurk.
Verkrijgbaar bij diverse wijnspeciaalzaken. De prijs ligt tussen de 16 en 20 euro.

Kopke Late Bottled Vintage 2016

Een diepe en intense robijnrode kleur. Vol doorlopend tot in de rand. Hangende tranen in het glas.
De neus is zuiver, open en indringend. Fruitaroma’s van zoete zwarte kersen en blauwe bessen. Eucalypthus, gekonfijt fruit en zwarte natte aarde.
Vol en intens in de eerste aanzet. Pure chocolade, cacao, zwarte peper en stevig gebrande koffiebonen. Redelijk tanninerijk, gecorseerd en zanderig in de mond. Kruidig, kaneel, oosterse specerijen en zoute drop.

Robuuste, krachtige en gespierde LBV van Kopke. Een tikje ruw zelfs. Oogstjaar 2016 is zeer geslaagd in de portregio en dat zie je, ruik je en proef je in deze LBV.

Score voor de LBV 2016 van Kopke: 16,6 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *