Kopke LBV 2011, Port, Portugal

Kopke LBV
Dit jaargetijde is bij uitstek geschikt voor het nuttigen van port. We proeven een LBV van het huis Kopke.

De afkorting LBV staat voor Late Bottled Vintage. Deze portsoort is afkomstig van één oogstjaar en heeft 4 tot 6 jaar op eikenhouten vaten gerijpt, waarna de port wordt gebotteld. De port is dan “gereed voor consumptie” maar kan in veel gevallen ook enkele jaren op fles worden bewaard. Persoonlijk vind ik LBV port een uitstekend alternatief voor de veel duurdere Vintage Port. Deze LBV van Kopke komt van het kwalitatief geweldige oogstjaar 2011.

Kopke is een bekend porthuis. Het huis is in 1638 (!) opgericht en is daarmee ’s werelds oudste porthuis. Er worden allerlei soorten port gemaakt, maar bij Kopke zijn de Colheita’s (een hoogwaardige Tawny portsoort van één oogstjaar) zeer bekend en geliefd. Naar mijn mening is Kopke geen tophuis, maar de kwaliteit is doorgaans goed tot zeer goed.

Port van het huis Kopke is bij vele winkels verkrijgbaar. Ik heb deze 2011 bij supermarktketen AH op de kop getikt. De verkoopprijs bedraagt € 14,99. Op dit moment ligt de LBV van 2012 in de schappen.

Kopke LBV

Kopke LBV 2011

Een diepdonkerrode, geconcentreerde kleur met een bijna maximale intensiteit. Vol en dieprood tot in de rand. Mooie hangende tranen in het glas.
De neus is een tikkie gesloten. Licht alcoholisch, wat dan wel weer indringend overkomt. Verder ruik ik op de achtergrond het fruit van zwarte kersen. Daarnaast geuren die doen denken aan bosbessenjam en likeurbonbons.
Vrij romig en kruidig op de tong. Vanille en zwarte peper. Ook in de smaak komt het donkere fruit en confiture wat ik in de neus aantrof, goed naar voren. Rond van smaak met veel kracht. Een mengeling van melkchocolade en bittere chocolade. Vurig. Goed vol.

Een toegankelijke en iets fluwelige LBV waar veel samengebalde kracht in zit. Je proeft de rijpheid en kwaliteit van dit uitstekende oogstjaar.

Score: 15,8 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken. Deze port is ongetwijfeld nog jaren houdbaar. Echter de dopkurk leent zich niet voor lange opslag.
Kopke LBV
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ah #port #kopke #lbv #vinhodoporto