Kolkha Saperavi, eindelijk getemd

De Kolkha Saperavi was in 2020 een strenge wijn. De teugels zijn nu gevierd en de wijn is veel vriendelijker geworden.


Lees verder na de advertentie exaro

Saperavi is een lastige druif. Lastig omdat de jonge Saperavi vol zit met tannine en daar moet je van houden. De Saperavi-druif is een opmerkelijke variëteit die diepgeworteld is in de cultuur van Georgië, een land dat vaak wordt beschouwd als de bakermat van de wijnbouw. De naam “Saperavi” is afgeleid van het Georgische woord “sapere”, wat “iets kleurrijks” betekent, en dit weerspiegelt perfect de meest opvallende eigenschap van deze druif: de intense dieprode kleur van zijn wijn.

De geschiedenis van de Saperavi-druif gaat terug tot meer dan 7.000 jaar geleden, toen wijnbouw voor het eerst begon in de regio die nu bekendstaat als Georgië. Saperavi heeft een unieke eigenschap: het sap, de schil en zelfs het vruchtvlees van de druif hebben allemaal een diepe rode kleur. Dit zorgt ervoor dat wijnen van de Saperavi enigszins ongewoon zijn, omdat ze vaak worden vergist met de schil. Op deze wijze krijgt de wijn altijd een zeer diepe kleur en krachtige tannines.

Saperavi wordt voornamelijk verbouwd in Georgië, maar het heeft ook zijn weg gevonden naar andere wijnproducerende landen, zoals Rusland, Oekraïne en enkele Amerikaanse staten. De druif gedijt goed in verschillende klimaten en bodemsoorten, wat bijdraagt aan zijn groeiende populariteit.

Kakheti

Deze Saperavi komt uit de provincie Kakheti. De Kakheti wijnregio is gelegen in het oosten van Georgië en het is één van de oudste wijngebieden ter wereld. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis in de wijnbouw, het diverse landschap en daarbij de verscheidenheid aan wijnen.

Kakheti heeft een wijntraditie die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Archeologische vondsten in de regio suggereren dat wijnbouw hier al plaatsvond in het 6e millennium voor Christus. Dit lange erfgoed heeft de regio tot een centrum van wijnkennis en -productie gemaakt.

Kakheti heeft een gevarieerd landschap en profiteert om die reden dan ook van verschillende microklimaten. Dit heeft geleid tot diverse terroirs die ideaal zijn voor verschillende druivensoorten en wijnstijlen.

De Kolkha Saperavi is te koop bij Ghvino op https://ghvino.nl/product/kolkha-saperavi/ voor de prijs van € 8,95

Deze Georgische Kolkha Saperavi uit 2018 is best veel veranderd (in mijn geheugen dan, want ik heb de oude proefnotitie nog niet gelezen). Deze Saperavi is meer afgerond en vooral de tannine is afgebouwd. Daar staat tegenover dat je de fruittonen beter proeft. Ook de complexiteit is toegenomen en het is niet alleen maar tannine. De Kolkha Saperavi is best vriendelijk te noemen met fijne tonen, maar wel voor een doordeweekse dag. In het weekend heb ik liever iets beters.

Kolkha Saperavi 2018, eindelijk getemd

Kleur: de kleur van de Kolkha Saperavi is donker purperrood op de tong. In de rand is de kleur wat dun en roze – 2,6

Neus: de neus is gelijk al mooi open met donkere tonen van braam, kersen, zwarte bes, donkere chocolade, salmiak en een fijn frambozen-zoetje. De neus is goed vol, medium complex en diep. Later komt de neus beter los in het glas – 3,7

Smaak: de smaak is best vriendelijk ook al heeft deze rode Georgische wijn nog best wat tannine. Ik schat het tanninegehalte op een 5 (van de 10 punten). De smaak heeft dezelfde tonen als de neus, maar wel met meer de nadruk op het rode fruit. De wijn heeft flink wat zuren, maar dat past wel bij deze ruige bonk. Toch vind ik wel dat de wijn complex genoeg is om interessant te zijn. De body is medium vol en de afdronk is best lang – 5,9

Mijn eindoordeel over de Kolkha Saperavi uit Georgië:
Deze Georgische rode wijn is best veel veranderd (in mijn geheugen dan, want ik heb de oude proefnotitie nog niet gelezen). Deze Saperavi is meer afgerond en vooral de tannine is afgebouwd. Daar staat tegenover dat je de fruittonen beter proeft. Ook de complexiteit is toegenomen en het is niet alleen maar tannine. De Kolkha Saperavi is best vriendelijk te noemen met fijne tonen, maar wel voor een doordeweekse dag. In het weekend heb ik liever iets beters… – 1,8

Dus geef ik deze Kolkha Saperavi van Schuchmann Wines een totaal van 14,0 punten, een mooie score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *