Kolkha Pirosmani 2014, Kakheti, Georgië

Kolkha Pirosmani
Het is iedere keer weer een ontdekking: wijn uit Georgië proeven. Ditmaal een rode wijn, gemaakt van de Pirosmani druif.

Pirosmani is de naam van een druivensoort die een soort variëteit is van de bekende Saperavi druif. De naam Pirosmani is overigens afgeleid van een bekende Georgische kunstschilder, Niko Pirosmanashvili.

Ghvino is dé specialist van wijnen uit Georgië. Een wat onderbelicht wijnland waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. En dat is ook volkomen terecht, want de Georgische wijnen zijn een belevenis op zich. Het land kent een zeer rijke geschiedenis op het gebied van wijnbouw, die meer dan 8.000 jaar teruggaat.

Kolkha Pirosmani

Ghvino heeft een uitgebreid assortiment van Georgische kwaliteitswijnen, met daarin ook wijnen die volgens de Qvevri methode zijn gefabriceerd. Neemt u eens een kijkje op de site en verbaas u over het veelzijdige aanbod!

Deze Kolkha Pirosmani is afkomstig van het huis Schuchmann Wines, een bekende en grote producent.
De verkoopprijs van de Kolkha Pirosmani is € 8,95.

Laten we proeven en ontdekken…

Kolkha Pirosmani 2014

Een heldere, dieprode en intense kleur. Purperrood in de rand met hangende tranen in het glas.
De neus geeft veel hinten van donkere fruitaroma’s. Confiture van bosbessen en zwarte bramen. Bosgrond, nat kreupelhout en wat aards. Goed open en vol.
In de aanzet is deze Kolkha Pirosmani zeer tanninerijk op de tong, wat een stroef mondgevoel geeft. Droog van smaak met daartegenover ook een duidelijk honingachtig zoetje. Zoethout, de smaak van laurierdrop en wat kruiden. Rijp donker fruit van pruimen, bramen en zwarte kersen. Een vleugje munt. De afdronk is warm en talmend en maakt het mooi af.

Deze Georgische Kolkha Pirosmani is (weer) een aparte en indrukwekkende wijn uit dit land. Goed vol, droog met een zoete touch. Ik adviseer de wijn licht te koelen.

Score: 14,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.

Kolkha Pirosmani

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ghvino #georgië #Pirosmani