Kloster Pforta Müller-Thurgau 2015, Saale-Unstrut, Duitsland

Kloster Pforta Landesweingut
Een witte wijn uit het relatief onbekende Duitse wijngebied Saale-Unstrut.

Saale-Unstrut is feitelijk het meest noordelijke Anbaugebiet van Duitsland: de 51e noorderbreedtegraad loopt door het gebied. Het ligt zo’n 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Leipzig. De regio dankt zijn naam aan de twee rivieren Saale en Unstrut. In die riviervalleien zijn dan ook de terrasvormige wijngaarden te vinden. Het wijngebied is ongeveer 750 hectare groot. De bodem bestaat uit mosselkalk, bontzandsteen, lössleem en koperleisteen.
De meest voorkomende druivenrassen zijn: Müller-Thurgau, Weissburgunder, Silvaner, Riesling, Portugieser en Dornfelder.

In het jaar 1137 lieten de monniken van de cisterciënzerorde op de heuvels aan de noordzijde van de rivier de Saale het klooster ‘St. Marien zur Pforte’ bouwen, dat binnen de kortste keren één van de rijkste kloosters in het oosten van Thüringen was. Enkele gebouwen van het klooster hebben in de loop van de eeuwen als opleidingsinstituut c.q. staatsschool dienst gedaan.
Het Landesweingut Kloster Pforta behoorde oorspronkelijk bij het oude gelijknamige cisterciënzerklooster.

Ik heb deze fles aangeschaft in een winkel in het schilderachtige stadje Quedlinburg, nabij het Harzgebergte in Duitsland, voor de prijs van € 11,95. De reden van mijn aankoop was pure nieuwsgierigheid naar een wijn uit dit voor mij onbekende wijngebied.

Helaas toch wat teleurstellend…  

Kloster Pforta Müller-Thurgau 2015

Een heldere, zeer lichte bleekgele kleur. Iets mousserend.
De neus is aromatisch en komt zuiver en aangenaam over. Abrikoos, citrusfruit en wat natte steen.
In de mond speelt zich een heel ander verhaal af. Forse zuren komen je tegemoet. IJzerig, limoen en kruisbes. Bitter en wat ruw van structuur. Streng en uitgesproken van smaak maar ook mager van body. Een gebrek aan fruit en kruidigheid.

Kloster Pforta Müller Thurgau 2015 is een wijn met twee gezichten: de neus doet een lieflijke wijn beloven, echter niets is minder waar. De stevige zuren in de smaak worden niet gecompenseerd door fruit, er is geen balans. De wijn gaat op een gegeven moment tegenstaan. Jammer, slechte fles?

Score: 11 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken.