Kloster Eberbach Riesling Classic 2018, een no-nonsense “instap” Riesling

Een “Riesling Classic” van het beroemde Kloster Eberbach uit de Rheingau.

Als je de Rheingau bezoekt, moet je eigenlijk wel het Cisterziënzer klooster Eberbach aandoen. In de bossen boven Eltville am Rhein bevinden zich de imposante gebouwen, die tot één van de belangrijkste monumenten van Europa behoren. De Gotisch aandoende gebouwen zijn indrukwekkend om te zien. 
Er is onder andere een schitterende wijnkelder, museum, basiliek, winkel en vinotheek.

Het Weingut van Kloster Eberbach behoort tot de Hessische Staatsweingüter. Het totale areaal aan wijngaarden bedraagt 252 hectare, welke zijn gelegen in een gebied van meer dan 100 km lang, vanaf de Hessische Bergstrasse tot aan het wijndorp Assmannshausen. Daarvan is het overgrote deel (184 hectare) beplant met Riesling. Daarnaast is de Spätburgunder vertegenwoordigd met 37 hectare, Weissburgunder met 9 hectare en Grauburgunder met 4 hectare.
Kloster Eberbach is aangesloten bij de VDP (Verband Deutscher Prädikats- en Qualitätsweingüter).

Ik proef de Riesling Classic, een VDP Gutswein van het oogstjaar 2018. Een fles die ik in Duitsland bij de supermarktketen Edeka heb aangeschaft voor de prijs van € 7,99. Voor zover mij bekend is deze “instap” Riesling van Kloster Eberbach niet verkrijgbaar in Nederland. Toch wil ik mijn recensie en de achtergrondinformatie met u delen, want Kloster Eberbach en zijn wijnen zijn absoluut het vermelden waard!

Kloster Eberbach Riesling Classic 2018

Helder, strogeel/kopergeel van kleur. De intensiteit is 2 uit 5 voor witte wijn. Mooie hangende tranen in het glas.
Een typische Riesling neus. Fruit van groene appels en citrusvruchten. Een lichte pétrol geur. Natte kiezels, wat doet denken aan frisse mineraliteit. Redelijk open in het glas.
In de mond proef ik als eerste vrij stevige zuren. Rijp fruit van ananas, knapperige appels, veel citrustonen en grapefruit. Fris met een klein zoetje, kruidig en knisperend. Warm en appelig in de afdronk.

Een jonge no-nonsense Riesling van Kloster Eberbach. Duitse degelijkheid in je glas. Een wijn die niet verrast, maar wel kwaliteit biedt en heerlijk wegdrinkt.

Een score voor deze Riesling, die “gewoon” goed is: 14,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #klostereberbach #rheingau #riesling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *