Kloster Eberbach Crescentia Steinberger Riesling trocken 2016, Rheingau, Duitsland

Kloster Eberbach Crescentia
Kloster Eberbach is een begrip in het wijngebied Rheingau.

Als je de Rheingau bezoekt, moet je eigenlijk wel dit Cisterziënzer klooster aandoen. In de bossen boven Eltville am Rhein bevinden zich de imposante gebouwen, die tot één van de belangrijkste monumenten van Europa behoren. De Gotisch aandoende gebouwen zijn indrukwekkend om te zien. Helaas zijn we er niet aan toe gekomen om ook een kijkje in het klooster te nemen.

Kloster Eberbach

Het Weingut van Kloster Eberbach behoort tot de Hessische Staatsweingüter. Het totale areaal aan wijngaarden bedraagt 252 hectare, welke zijn gelegen in een gebied van meer dan 100 km lang, vanaf de Hessische Bergstrasse tot aan het wijndorp Assmannshausen. Daarvan is het overgrote deel (184 hectare) beplant met Riesling. Daarnaast is de Spätburgunder vertegenwoordigd met 37 hectare, Weissburgunder met 9 hectare en Grauburgunder met 4 hectare.
Kloster Eberbach is aangesloten bij de VDP (Verband Deutscher Prädikats- en Qualitätsweingüter).

Kloster Eberbach
Deze droge Riesling uit de serie Crescentia is afkomstig van wijngaarden gelegen op de “Lage” Steinberg.
De Steinberg bevindt zich tussen het klooster en het plaatsje Hattenheim. Hier is ook een grote een moderne kelder gevestigd met een opslagruimte van 1.500 m2.
De Steinberg is al sinds 1239 (!) in bezit van het klooster en de wijngaarden aldaar hebben een oppervlakte van 32 hectare. De zuid tot zuidwest gesitueerde helling staat geheel beplant met Riesling. De bodem bestaat eigenlijk uit 2 soorten: in het onderste deel van de berg zanderige grond en kleiachtige leem, in het bovenste gedeelte bestaat de bodem uit leisteen (Schiefer).

Deze Crescentia Riesling trocken heb ik tijdens mijn bezoek in de Vinothek van het klooster aangeschaft voor de prijs van € 11,40.

Weinprobe!

Kloster Eberbach

Kloster Eberbach Crescentia Steinberger Riesling trocken 2016

Een fonkelend heldere strogele kleur in het glas.
De neus is verfijnd en heeft veel aroma’s. Wat buxus, fruit van gele appel en rijpe peer en ook een lichte pétrol-geur. Iets honing en bloemig. Een tikje rokerig. Breed bouquet.
Een beetje tintelend en licht filmend in de mond. Kruidig met fraaie zuren die wat knisperend aandoen. Rijp citrusfruit in combinatie met een fijn straf bittertje. Wat vuursteen en mineralen. Deze Steinberger Riesling is breed en rijk van smaak en heeft veel spanning.

Kloster Eberbach heeft een mooie droge Riesling in de fles gezet met veel finesse en complexiteit. De wijn heeft een spannende balans tussen zoet, zuur en bitter. Een Riesling die veel kwaliteit biedt voor zijn prijs en daarom is een zilveren medaille hier op zijn plaats!

Score: 16,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #klostereberbach #rheingau #riesling

Kloster Eberbach