Klein Constantia Sauvignon Blanc 2017, W.O. Constantia, Zuid-Afrika

Klein Constantia Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc van een vooraanstaand wijnhuis uit Zuid-Afrika: Klein Constantia.

Eerst even iets over die herkomstbenaming, Wine of Origin Constantia. In 2017 hebben een 30-tal wijnbedrijven in de regio Kaapstad (waaronder Klein Constantia) besloten hun krachten te bundelen. De Wine & Spirit Board (de instantie die gaat over de herkomstbenamingen in Zuid-Afrika) heeft Kaapstad aangewezen als district en daarmee is de nieuwe overkoepelende herkomstbenaming Wine of Origin Cape Town een feit. Men verwacht met deze aansprekende naam meer uitstraling, meer marketingmogelijkheden en dat deze naam zorgt voor een betere wisselwerking tussen het toerisme en de wijn.

Klein Constantia Sauvignon Blanc

We proeven de Sauvignon Blanc van Klein Constantia. Bij zo’n naam vraag ik mij altijd af: is er ook een Groot Constantia? Welnu, die is er ook! In 1685 is het wijngoed Constantia gesticht door Simon van der Stel. In 1818 werd het wijnbedrijf door twee broers geërfd en toen ontstond Klein en Groot Constantia. Beide huizen zijn zeer bekend. De Vin de Constance van Klein Constantia (een dessertwijn) heeft grote bekendheid, niet in de laatste plaats omdat de wijn tot de favorieten van ene Napoleon behoorde.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de bekende slijterijketen Gall & Gall. Voor de prijs van € 13,99 wisselt een fles van eigenaar.

Wat kan ik nog verder vermelden? De oppervlakte van de wijngaarden op de hellingen van de Constantiaberg is 146 hectare, waarvan 82 hectare is beplant met voornamelijk witte druivenrassen. Voor de eerder genoemde Vin de Constance is dat de Muscat de Frontignan. Daarnaast staat er Chardonnay, Sauvignon en Semillon.
De wijn heeft 7 maanden rijping “sur lie” ondergaan. Het alcoholpercentage is 13,5 procent. De flesafsluiter bestaat uit een schroefdop die we nu maar eens gaan opendraaien…

Klein Constantia Sauvignon Blanc 2017

Een heldere, bleekgele kleur met een licht groene schakering erin.
De neus opent zich goed en geeft de typische geuren die we van een Sauvignon Blanc gewend zijn: buxus, citrusfruit (citroen) en wat gemaaid gras. Iets vegetaal (in de positieve zin, niet onrijp) met aroma’s van planten en grassen. Ook wat kruiden en kalk. Het geheel komt elegant over.
In de mond tintelend, sprankelend en fris. Fraai citrusfruit met gele en groene appels. Fijne knisperende zuren. Mineralen. Sappig met de nodige spanning. Klein Constantia Sauvignon Blanc heeft een medium body en de smaak is redelijk intens. Er zit een mooie zoet/zuur balans in het smaakpalet.

Dit is er één in de categorie (zomer)wijn van uitstekende klasse. Een brede en rijke wijn, geraffineerd. Een prachtige frisheid in de smaak die je naar meer doet verlangen.

Deze Sauvignon Blanc van Klein Constantia is een wijn die je niet snel vergeet. Tel daarbij de redelijke prijs op en er is aanleiding om een bronzen medaille toe te kennen.

Score: 16,1 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.

Klein Constantia Sauvignon Blanc
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #gallgall #sauvignonblanc #capetown