In de jaren ’20 van de vorige eeuw kwam Dr. Zweigelt op het idee om twee druivenrassen te gaan kruisen. De Blaufrankisch en de St. Laurent had hij hiervoor uitgekozen. De Blaufränkische druif staat bekend om zijn pittige karakter en de St. Laurent staat bekend om zijn volle karakter. Het lijkt dus een logisch idee om deze twee druivenrassen te gaan kruisen.
100 Days betekent dat de wijnmaker de pitten en schillen pas na 100 dagen uit de most verwijderd heeft. Daarna heeft de wijn rijping gehad op barriques, dit zijn eikenhouten vaten van 228 liter.
Geproefd:
Keringer Mönchhof 2011, 100 days Zweigelt, Burgenland, Oostenrijk
Te koop bij De Kelder van de Coningh voor € 19,50
Kleur: heldere, diepdonkere diepe, purperpaarse kleur. In de rand paars – tikje magenta en medium vol / 2,9
Neus: zachte ronde kersen met een (ietsje) asbak-reuk. Ook wat sigaren rookachtig met subliem verweven houttonen. Vanille met wat rood fruit in de vorm van zoetige bramen en veel zwart fruit. Diep en goed vol en komt mooi los / 4,2
Smaak: romige vanille-houttonen in de aanzet. Stevige, maar zeer rijpe en ronde kersen en wat tintelend op de tong. Prachtig vol met een goede midpalate. In de afdronk wat bladeren en boomschors. Breed en een tikje te licht / 7,8
Conclusie: zeer mooie, ronde en krachtige wijn. Nu al heerlijk drinkbaar (wel karafferen). Fantastische neus met een volle smaak. Een mooie toekomst. Voor als je iets anders wil dan Cabernet Sauvignon / 2,6
XXX(X) ster / drinken: nu – 2022 / totaal 17,5 punten
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin