Keringer Grüner Veltliner Eiswein 2012, een exclusieve (dessert)wijn

Uit het Oostenrijkse Burgenland komt deze Eiswein van Weingut Keringer. Een indrukwekkende en exclusieve wijn.

In het plaatsje Mönchhof is Weingut Keringer gesitueerd. Mönchhof ligt in het noordelijk deel van Burgenland, niet ver van de grens met Hongarije.

Over Weingut Keringer

Keringer bezit ongeveer 60 hectare aan wijngaarden. Het familiebedrijf is in 2004 overgenomen door Robert en Marietta Keringer en heeft een uitstekende reputatie. Het huis grossiert in de onderscheidingen en medailles.
De wijngaarden liggen in een straal van 10 kilometer rondom Mönchhof. In die straal is een grote verscheidenheid aan bodemsoorten te vinden: van zware humusgronden tot mineraalrijke en grindachtige grond en droge, zanderige locaties.
Keringer maakt wijnen van de volgende druivenrassen: natuurlijk de Grüner Veltliner, Welschriesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muskat Ottonel, Traminer, St. Laurent, Zweigelt en Blaufränkisch. Maar ook wijn gemaakt van de Shiraz, Merlot en Cabernet Sauvignon zitten in het uitgebreide assortiment. Een bonte verzameling wijnen!

Eiswein is zeldzaam

Eiswein kan niet ieder jaar worden geproduceerd. De meteorologische omstandigheden moeten precies geschikt zijn voor de oogst van de bevroren druiven. Deze speciale (dessert)wijn uit het oogstjaar 2012 is gemaakt van de zeer bekende en succesvolle druif in Oostenrijk, de Grüner Veltliner. Het alcoholpercentage is 9,5 procent. De wijn is gebotteld in een flesje van 37,5 cl.

Het verkooppunt van verschillende wijnen van het huis Keringer is De Kelder van de Coningh. Deze wijn(web)shop is gespecialiseerd in kwaliteitswijnen uit het Oostenrijkse Burgenland.

Keringer Grüner Veltliner Eiswein 2012

Een heldere, diep goudgele kleur, die prachtig fonkelt in het glas. De kleurintensiteit is 4/4.5 op een schaal van 5 voor witte wijn. Dikke tranen hangen in het glas.
Een fraaie, complexe neus. Rozijnen, “boerenjongens”, honing en boenwas. Gekonfijt geel fruit. Ook wat florale geuren die doen denken aan gele narcissen.
Rond en vettig in de mond. Niet stroperig of log van smaak. Fruit van zoete rijpe peer, meloen, nectarines en mango. Ook wat sinaasappelschillen (marmelade). Nectar. Fijne zuren als tegenhanger van het zoete geweld. Vol, rijk, intens en zuiver van smaak.

Deze Eiswein van Keringer is een fraaie zoete wijn met een spannend evenwicht. Fluwelig, rond en fris. Ik heb met dit soort zoete wijnen nog wel eens dat ik na één glas wel genoeg heb gehad. Echter, bij deze wijn is dat niet het geval. Zeer bijzonder, topklasse!

Een fantastische score en een bronzen medaille voor deze Eiswein van Keringer: 17,5 punten.

Eiswein is een wijnsoort die je nog lang kunt bewaren (voor een mooie gelegenheid). Een jaar of 10-15 (vanaf heden) is voor deze wijn geen probleem.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #dekeldervandeconingh #burgenland #grunerveltliner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *