Karthäuserhof Bruno Schieffer Riesling Kabinett Feinherb 2020, mineraliteit!

Elegante Riesling uit de omgeving van Trier, van een eeuwenoud wijnhuis: Karthäuserhof.

Het Weingut Karthäuserhof is gelegen in Trier-Eitelsbach. Het is een zeer oud wijnbedrijf, opgericht in 1335(!) door de Kartuizermonniken. De Karthäuserhofberg is geheel in handen van het Weingut. Hierop staan bijna 20 hectare aan wijngaarden. Daarnaast heeft men nog wijngaarden langs de Ruwer, een zijrivier van de Moezel.

Het Weingut teelt de druivenrassen Riesling en Weissburgunder. De totale oppervlakte van de wijngaarden is inmiddels zo’n 27 hectare. Opmerkelijk is het uiterlijk van de flessen van Karthäuserhof: deze zijn voorzien van een label op de nek van de fles en dat is echt een handelsmerk van het wijnhuis.    

Mathieu Kauffmann is sinds kort aangesteld als technisch directeur. Kauffmann verdiende zijn sporen bij Bollinger (Champagne) en Reichsrat von Buhl uit de regio Pfalz. In 2019 was Kauffmann Duitslands wijnmaker van het jaar. Een man met een uitstekende reputatie.
In de Eichelmann-gids scoort Karthäuserhof 3,5 ster, uit maximaal 5.

Ik proef een Riesling uit de zogeheten Bruno-serie. De wijnen van de Bruno-serie zijn vernoemd naar Bruno van Keulen, oprichter van de karthuizer monnikenorde. De druiven voor deze wijn komen niet alleen uit de Karthäuserhofberg, maar ook uit omringende wijngaarden langs de Ruwer.

Karthäuserhof Bruno Schieffer Riesling Kabinett Feinherb 2020

Helder, licht strogeel met een gemiddelde kleurintensiteit.
Een fijne, open neus. Ik neem een licht zweempje pétrol waar. Fruit van ananas, gele appeltjes en citrusfruit. Mineraliteit en een kruidige toets.
In de mond vrij zacht en rond. Heel licht tintelend. Een klein zoetje (Feinherb). Daarnaast staan die onmiskenbare Riesling-zuren fier overeind. Zoutige mineralen, limoen en peer.

Elegante, sappige Riesling met een kruidige en minerale toets. De wijn geeft een heerlijk mondgevoel. Zeer mooi glas voor een scherpe prijs!

Score voor de Bruno Riesling van Karthäuserhof 2020: 16 punten.

Deze wijn van Karthäuserhof is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs voor een fles is € 13,65.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *