Van de Vinkara Winery komt deze licht- tot halfzoete rode wijn, gemaakt van druiven uit de regio Kalecik.
Eerst even wat info over de producent van deze wijn: Vinkara Winery.
Het ontstaan van Vinkara Winery dateert uit de jaren zestig met de aankoop van land in de Kalecik-regio in Ankara. Vinkara begon echter actief deel te nemen in de wijnbouw rond 2003-2004 met de teelt van druiven op 22 hectare grond. Vandaag de dag heeft Vinkara wijngaarden en productiefaciliteiten op 135 hectare grond met een productiecapaciteit van 1.040.000 liter wijn.
De Italiaanse oenoloog Marco Monchiero kwam in 2008 bij het bedrijf als consultant. Monchiero was vooral onder de indruk van het feit dat een verscheidenheid aan druiven naar de regio is genoemd. Volgens Monchiero geeft dit aan dat de regio een cultuur en traditie bezit die nauw is verbonden met het maken van wijn. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt en hij was overtuigd over het werken in deze regio. Monchiero zegt daarover: “in Italië noemen we deze regio’s het land gezegend door God”.
Monchiero stelt dat het microklimaat dat is ontstaan als gevolg van de bergen rondom de regio Kalecik, het gebied tot één van de belangrijkste centra voor wijnbouw in de wereld maakt. Volgens hem is het klimaatkenmerk hetzelfde als dat van de regio’s in andere delen van wereld waar druiven zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir worden geteeld.
“De lucht raakt de bergen als het opstijgt, het creëert warm weer in de vallei en regen op de vlaktes. Onze wijngaarden zijn ongeveer 650 meter boven de zeespiegel gesitueerd en in de nabijheid van Kızılırmak rivier. Omdat er een groot verschil is tussen dag- en nacht temperaturen, hebben de druiven geteeld in Kalecik een onderscheidende smaak en aroma. Irrigatie in de zomer en warmte in de winter worden verzorgd door de Kızılırmak-rivier.”
Het meest prominente druivenras dat wordt geteeld draagt de naam van de regio: Kalecik Karası.
Zo’n 60 procent van de wijngaarden van Vinkara zijn beplant met stokken waaraan de Kalecik Karası druiven groeien. Verder worden er andere inheemse druiven zoals Öküzgözü, Boğazkere en Narince geteeld, samen met bekende mondiale rassen als Cabernet Sauvignon , Merlot , Sauvignon Blanc , Chardonnay en Riesling.
Vinkara heeft als jong, dynamisch wijnbedrijf voor het eerst in Turkije een mousserende wijn geproduceerd op traditionele methode van Kalecik Karası (Blanc de Noir) genaamd Yaşasın. Het doel van het bedrijf is om de druif “Kalecik Karası” bekend te maken aan internationale wijnliefhebbers.
In de korte geschiedenis van Vinkara hebben Vinkara-producten een Grand Gold-medaille gewonnen op de 2011 Mundus Vini (Duitsland), gouden medailles op de selectiewedstrijden van 2011 en 2012 Mondiales des Vins (Canada).
Op mijn proeftafel staat de Kalecik Karasi uit de serie Winehouse, oogstjaar 2017. Een rode wijn gemaakt van laat geoogste Kalecik Karasi druiven. Het alcoholpercentage is 14,5 procent.
Vinkara Winery Kalecik Karasi Winehouse 2017
Een dieprode kleur met een gemiddelde intensiteit. Bleekrood uitwaaierend in de rand.
In de neus ruik ik kersen en rode bessenconfituur. Een snufje vanille en iets gronderig. De aroma’s komen wel ingetogen over, ook na enig losschudden.
In de mond een vrij zachte, licht- tot halfzoete smaak. Iets vettig met ronde tannines. Smaakimpressies van chocolade, praline, kersen bonbons, peper, cassis, zoethout en rijpe bramen. Wat kruidig en alcoholisch.
Deze Kalecik Karasi is een ronde, malse wijn die best vol van smaak is. Mollig is het zeker niet. Geen overdaad aan zoetheid, er zit een goede balans in. Ik adviseer de wijn licht gekoeld te nuttigen.
Een goede score voor deze Kalecik Karasi Winehouse 2017 van Vinkara: 13,5 punten.
Deze wijn én andere wijnen uit Turkije zijn verkrijgbaar bij de specialist en dat is het Turks Wijnhuis. Een fles van deze wijn wisselt voor € 9,95 van eigenaar.