Kakhuri Gvinis Marani, een krachtige qvevri Saperavi uit Georgië

Kakhuri Gvinis Marani, een krachtige qvevri Saperavi uit Georgië

Kakhuri Gvinis Marani is een wijnbedrijf in Kakheti in Georgië. De rode wijn van de Saperavi druif komt uit de qvevri, de authentieke manier van wijnmaken in Georgië.

De qvevri is de grote pot van klei voor wijn maken in Georgië. Vooral de Saperavi druif heeft hier baat bij. De qvevri laat de kracht en de explosie van de Saperavi zien.

Qvevri en Georgische wijnen - bovenkant van een qvevri vat ingegraven in de grond

Wat is qvevri wijn en hoe wordt deze wijn gemaakt

Qvevri is de manier van wijnmaken in Georgië. Qvevri en Georgische wijnen zijn ook aan elkaar verbonden. Weliswaar wordt het overgrote deel van de wijnen volgens westerse methoden gemaakt in barriques en roestvrij staal, maar Qvevri is de klassieke manier van wijn maken. Qvevri wijnen zijn wel duurder dan de normaal gemaakte wijnen. Het is een intensieve manier van wijn maken. Wijn maken volgens de methode van Qvevri is maar 5% van de wijnmarkt van Georgië. Qvevri is ook de enige manier van wijn maken die beschermd is door de UNESCO, dat zegt eigenlijk al genoeg over de manier van wijn maken.

Deze prachtige Saperavi uit Kakheti is te koop bij Ghvino op https://ghvino.nl/product/kakhuri-gvinis-marani-saperavi-qvevri/ voor € 16,95.

Geproefd:
Kakhuri Gvinis Marani, een qvevri Saperavi uit Kakheti in Georgië

Kleur: de kleur mag er zijn. Een kleur die het uiterste van de Saperavi laat zien. De kleur van de Kakhuri Gvinis Marani is intens vol en purperrood op de tong. In de rand is de kleur zeer goed vol en purperpaars / 3,0

Neus: de neus is wonderbaarlijk open, ik had het anders verwacht. 2 Uur tevoren geopend en niet gekaraffeerd. De neus heeft veel kersen en bessen en de neus komt zacht over. Ik merk ook wat droge klei en framboos op in de neus, maar dit is minimaal. De neus is krachtig vol en diep / 3,8

Wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt, moet je niet koelen en zeker niet in de koelkast doen. Nee, drink de wijn bij kamertemperatuur (18 graden) en de wijn wordt hierdoor overheerlijk.

Smaak: ook de smaak is bijna lieflijk en die lieflijkheid maakt deze Saperavi meer complex. De tannines zijn zeker aanwezig (8/10), maar ze zijn zacht en mooi verweven in de wijn. Het lijkt zelfs dat de wijn wat houtopvoeding heeft gekregen en meer oxidatie, maar is toch niet zo. De smaak is krachtig met fruit van kersen, bessen en zoete framboosjes, daarnaast aards met nat hout. De body is goed vol en de afdronk is zeer lang / 7,4

Mijn eindoordeel over deze Kakhuri Gvinis Marani uit het wijnjaar 2018:
Deze Saperavi is nog zeer jong, maar ook zeer fruitig. De wijn heeft mooi verweven tannines en het zoetje van de framboos maakt deze rode wijn zeker zachter en ronder. Na het karafferen (na 4 uur) is de wijn nog meer open. Nu laat de Kakhuri zijn ware gedaante pas echt zien en die gedaante mag er zijn / 2,2

Dus geef ik deze prachtige Saperavi van Kakhuri Gvinis Marani een totaal van 16,4 punten en een Bronzen WijnGekkenMedaille

Wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt, moet je niet koelen en zeker niet in de koelkast doen. Nee, drink de wijn bij kamertemperatuur (18 graden) en de wijn wordt hierdoor overheerlijk.