Een crémant van de saignee methode.
Saignée methode? Het zegt je waarschijnlijk niets.
Laat ik het uitleggen:
De blauwe druiven voor deze rosé worden geweekt en de eerste gisting begint. De wijnboer laat de gisting niet lang duren (meestal voor dit soort wijnen ‘n paar uur). De lichte rosé kleur verschijnt en de wijnboer laat de wijn dan wegstromen naar een andere gistingskuip. De overige droesem (pulp) blijft over en die is uiterst geconcentreerd. De weg gestroomde (afgelopen) wijn laat de wijnboer opnieuw gisten en zo krijg je een lichte rosé kleur.
Na de gisting wordt de wijn gebotteld en de wijnboer voeg liqueur de tirage toe, dat is een mengsel van oudere wijn met suiker. Alles gaat in één fles en de wijn gaat opnieuw gisten. De gisting duurt voor een crémant minimaal 9 maanden. De bubbeltjes blijven, samen met de gistcellen in de fles en geeft een complexer aroma aan de wijn. Zo ontstaat een crémant.
Een crémant kan je zien als een (iets) kleinere champagne. In de Champagne zijn de regels iets strenger, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van een crémant slechter is.
Ditmaal een rosé van 100% pinot noir, de kwaliteitsdruif uit de Bourgogne. Dé druif waar de grote Bourgognes ter wereld van worden gemaakt. Dezelfde druif die sommige flessen produceert die duizenden euro’s moeten opbrengen. Deze wijn kost geen duizenden euro’s, te koop voor maar € 15,00 bij http://www.bubbelsclub.nl/ .
Geproefd:
Jean Girard, Crémant de Bourgogne, Rosé Brut, Frankrijk
Kleur: vrij donkere rosé kleur
Neus ingetogen rood fruit met pinot noir trekjes als framboos en kers. De neus is medium diep en -vol
Smaak: zacht fruit met ronde kers/framboos tonen en iets grapefruit. Rijp en krachtig met een mooie zuurgraad en een brede afdronk
Conclusie: fijne crémant met rijp en vol rood fruit, mooie zuren en boterzacht
XX ster / totaal 13,7 punten
–
Martin
Reageren? Mail naar me.