Een wijn uit oude whiskey vaten, hoe zal dat smaken en ruiken?
Een vreemde en koude rilling kwam over mij heen toen ik van deze wijn hoorde. Toen er aangebeld werd en de TNT medewerker aan de deur de wijn overhandigde, kwamen deze rillingen weer over mijn rug lopen.
Welke wijnmaker haalt het in zijn hoofd om zijn wijn een dubbel barrel lagering te geven. Ten eerste moet de wijn van dusdanige kwaliteit zijn dat de wijn tegen zo een lange houtlagering kan. Menige wijn wordt schraal en gaat er echt niet meer op vooruit. Dan gebruiken ze ook nog gebruikte whiskey vaten van Ierse whiskey, zijn ze nu volslagen idioot?
Uiteraard staat mijn wijnbrein open voor dit soort experimenten. Veel wijnmakers en zeker de wijnmakers van Jacob’s Creek hebben een reputatie die je niet zomaar overboord kan en mag gooien. Wijnmakers die meer verstand van wijn maken hebben dan ik, dus wie ben ik om daarover te oordelen. Proeven kan ik wel, maar wijn maken?
Te koop bij Albert Heijn voor € 12,99
Geproefd
Jacob’s Creek s.a., double barrel Cabernet Sauvignon, 2nd vintage, finished in aged Irish whiskey barrels
Kleur: helder roodpurper, een warme kleur op de tong met een donkere diepte die goed doorloopt in de rand
Neus: zacht, rijp en vol. Complexiteit die je er gelijk uithaalt. Mooi zwart fruit (zwarte bes), kruiden, chocolade met indringende menthol
Smaak: zachte tannine. Rond en vol met zwarte bes en er veel menthol en een kruidige complexiteit. De wijn laat een bepaalde warmte zien (lees: proeven) die niet van de alcohol komt (heel vreemd). De body is goed vol met een brede afdronk
Conclusie: het vele menthol heeft duidelijk de overhand. Ik had graag de ‘normale’ wijn ook ernaast willen proeven om de verschillen te achterhalen. Hoogstwaarschijnlijk is deze double barrel ook zachter en ronder geworden door de whiskey vaten. Toch is de wijn zeer aantrekkelijk, heeft een mate van complexiteit en de whiskey-vaten geven zeker een extra dimensie
XX ster / totaal 14,3 punten
Martin