Irancy Domaine Verret 2019; een ontdekking..

Irancy Domaine Verret 2019 is een wijn met een appellation Irancy en eerlijk gezegd begon er niet direct een belletje te rinkelen in mijn hoofd toen ik deze wijn zag staan…

“Irancy”… Wat is dat voor een wijn en waar ligt deze streek?

Nu blijkt dat Irancy al sinds 1999 een eigen appellation heeft en valt binnen de wijnstreek  Bourgogne. Irancy wijnen moeten bestaan uit de Pinot Noir druif maar mag ook tot maximaal 10% bestaan uit de wijndruif César. De geproefde wijn bestaat uit 95% Pinot Noir en 5% César.

De streek zelf ligt ten zuiden van de Chablis. Het huis zelf ligt in het dorp Saint-Bris-le-Vineux. Domaine Verret is al meer dan 250 jaar eigendom van dezelfde familie! Ten zuiden van Saint-Bris-le-Vineux ligt de appellatie van Irancy, waar de familie Verret een substantieel aantal Pinot Noir-wijnstokken heeft staan (57 ha). De Irancy is de favoriet van het wijnhuis zelf.

Irancy Domaine Verret 2019 heeft een alcoholpercentage van 13% en heeft mij € 13,49 gekost (in Frankrijk).

De wijn is ook in Nederland te koop, mocht u interesse hebben (KLIK HIER)

Laat de wijn spreken!

Irancy Domaine Verret 2019

De kleur van deze Irancy Domaine Verret 2019 ziet er prima uit. Vol purperrood over de gehele tong en mooi egaal. In de rand warm rood. De diepte is donker. Prima kleur. (2,7).
In de neus van deze Irancy kan je ook wel de pinot noir druif waarnemen. Vriendelijk, fragiel, bloemig framboos en rode bessen. Maar er ziet ook iets zwaarders is en dat zal wel die 5% César druif zijn. Best een leuke blend. Vriendelijk en mooi rond. Best vol. De neus komt goed los. (3,6)
Op de tong is Irancy Domaine Verret 2019 best vriendelijk. De kenmerken van de neus komen nog wat meer versterkt terug op de tong. Ook hier een vriendelijke en ronde wijn die wat licht tannine in zich heeft. Best goed vol is van het rode bessen fruit en wat kruiden. Sappig en smakelijk. Op de mid palate is het voldoende en ook in de breedte en diepte is het best voldoende. Het is nu eenmaal geen zware wijn, maar meer een delicate wijn. De afdronk is goed en fruit. (6,1)

Irancy Domaine Verret 2019 is een wijn die ik nog nooit van mijn leven heb geproefd. Een appellation die voor mij nieuw is en ik proef al jaren en jarenlang wijnen. Dit soort wijnen zie je niet in Nederland, althans ik kom het niet vaak tegen. Gewoon gekocht in Frankrijk; in de intermarche in het provincie Bourgogne. Als je toch in Frankrijk bent: koop dan wat wijnen die je in Nederland bijna nooit ziet en wie weet…! Misschien koop je wel een wijn die het ontdekken waard is, zoals deze Irancy! (2,2)

Irancy Domaine Verret 2019 verdient van mij een totaal van 14,7 punten

Drinken kan u het nu en wel een paar jaar houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *