Iniza Maceración Carbónica 2011, Vino De La Tierra Laujar-Alpujarra, Spanje

Iniza Maceración Carbónica 2011
Granadawijnen verrast ons regelmatig met intense en karakteristieke wijnen uit Zuid-Spanje.

Deze biologisch gecertificeerde wijn is gemaakt volgens het procedé macération carbonique, oftewel koolzuurgisting. De macération carbonique (maceratie onder koolzuur) is een moderne wijntechniek waarbij de druiven vóór de alcoholische hoofdgisting ongeplet in een afgesloten vat onder extra toegevoegd koolzuurgas een periode onder anaerobe omstandigheden kunnen rijpen. Hierbij stopt de natuurlijke plantenademhaling van de druif (door zuurstofgebrek) en treedt een autolyseproces op waarbij de druif zichzelf onder invloed van de eigen celenzymen verteert. Door deze techniek komt het aroma beter tot ontwikkeling. De druif breekt onder het gewicht op een gegeven moment spontaan open waarna alsnog de normale alcoholische gisting begint. Zijn de suikers eenmaal vergist, dan vindt nog een malolactische gisting plaats die de wijn stabiliseert.

Deze methode, die onder andere wordt toegepast bij de productie van Beaujolais Primeur (bestaat dat nog??), geeft wijnen die snel drinkbaar zijn, weinig tannines bevatten en een fruitige smaak hebben.
De wijn die voor mij staat is een assemblage van 75 procent Garnacha en 25 procent Tempranillo en heeft een alcoholpercentage van 14,5 procent. Granadawijnen biedt deze wijn aan voor € 8,95 per fles. Degustación!

Iniza Vino De La Tierra Laujar-Alpujarra 2011

Een dieprode kleur, donker en wat bleekrood-purper uitlopend in de rand (2,6).
Eerst wat gesloten in de neus, later meer open. Iets rokerig, mint-eucalyptus, worteltjes en pepermunt. Interessant bouquet (3,5).
Ronde, zachte tannines op de tong met een bittertje. Mooi bessen- en kersenfruit met wat vanille. Fluwelig en sappig. Wat verhit door de alcohol, wat de balans niet ten goede komt (5,5).
Het ruimschoots aanwezige fruit wordt wat overheerst door het stevige alcoholpercentage. Hierdoor ontstaat een soort spanningsveld in de smaak waardoor het geheel niet harmonieus overkomt (1,9).
Het is zeker geen slechte wijn, maar naar mijn mening gaat de gekozen methode moeilijk samen met het alcoholgehalte.

Totaal 13,5 punten. Drinken nu tot 2014.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!